Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] formularz do uploadu + zapisywanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xped
Witam,

otoz mam taki problem

mam formularz ktory uploaduje mi plik.

jednam zmienia jego nazwe na *.jpg
(np. 123.php zmienia na 123.jpg )

czy jest jakis sposob, aby uruchomic to .php a nie jpg ? ( mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi ;< )

pozdrawiam
Cysiaczek
No nie bardzo, lepiej od początku, pomału i okaz trochę kodu
xped
kodu nie posiadam w tej chwili, bo nie siedze u siebie ;< no ale ok. powoli smile.gif

1. na swojej stronie posiadam skrypt, ktory ma sluzyc do uploadowania obrazkow
2. owy skrypt nie sprawdza rozszerzenia pliku. lecz po uploadzie zmienia rozszerzenie na .jpg
3. i teraz zalozmy, ze owy plik mial zawartosc <? echo '123'; ?>
4. czy jest mozliwosc uzyskania tego efektu ? ;-P

mam nadzieje, ze ciut jasniej ;-<

pozdrawiam
qrees
Cytat(xped @ 20.02.2008, 23:56:51 ) *
kodu nie posiadam w tej chwili, bo nie siedze u siebie ;< no ale ok. powoli smile.gif

1. na swojej stronie posiadam skrypt, ktory ma sluzyc do uploadowania obrazkow
2. owy skrypt nie sprawdza rozszerzenia pliku. lecz po uploadzie zmienia rozszerzenie na .jpg
3. i teraz zalozmy, ze owy plik mial zawartosc <? echo '123'; ?>
4. czy jest mozliwosc uzyskania tego efektu ? ;-P

mam nadzieje, ze ciut jasniej ;-<

pozdrawiam

Napisałeś, co twój skrypt robi, a nie napisałeś co chcesz, żeby robił... O jaki efekt ci chodzi?
potreb
Dziwny skrypt co zmienia rozszerzenia na .jpg, a pliki php po co chcesz uploadować?
Cysiaczek
Jeśli chcesz, aby zawartość pliku została wykonana (skrypt się wykonał), to musisz to zmienić w ustawieniach serwera - dodać .jpg jako pliki, które przechodzą przez parser php.
AddType...itd. w httpd.conf
Odradzam jednak.

Pozdrawiam
nowotny
Cytat(Cysiaczek @ 21.02.2008, 00:59:07 ) *
Jeśli chcesz, aby zawartość pliku została wykonana (skrypt się wykonał), to musisz to zmienić w ustawieniach serwera - dodać .jpg jako pliki, które przechodzą przez parser php.
AddType...itd. w httpd.conf
Odradzam jednak.

Ale po co aż tak na około...

xped: Skoro to twój skrypt do uploadowania na serwerze to po prostu wyedytuj go żeby przestał zamieniać rozszerzenia... po prawidłowym uploadowaniu pliku php robisz header("Location: plik.php") lub ewentualnie eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i ci się ten skrypt wykonuje... oczywiście musisz wprowadzić zabezpieczenia żeby pierwszy lepszy user ci nie rozwalił wszystkiego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.