Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DziaraXc
WITAM WSZYTSKICH

MAM formularz tzn liste rozwijana
  1. <?php
  2. <form action="admin.php" method="POST">
  3.  
  4. <select name="daty">
  5. <option>Styczen</option>
  6. <option>Luty</option>
  7. <option>Marzec</option>
  8. <option>Kwiecien</option>
  9. <option>Maj</option>
  10. <option>Czerwiec</option>
  11. <option>Lipiec</option>
  12. <option>Sierpien</option>
  13. <option>Wrzesien</option>
  14. <option>Pazdziernik</option>
  15.  <option>Listopad</option>
  16. <option>Grudzien</option>
  17. </select>
  18. </form>
  19. ?>

i chce teraz przesłac np wybór miesiaca luty i przypisac do zmiennej Dzieki za pomoc
DziaraXc
Przerwa techniczna
l0ud
Przypisz sobie lepiej wartości do poszczególnych option w ten sposób:
Kod
<option value="2">Luty</option>

Później w php odnosisz się w ten sposób:

1. <?php
  2. $_POST['daty'] //jeżeli ta zmienna wynosi 2, oznacza to, że użytkownik wybrał 'luty'
  3. ?>
DziaraXc
Dokladnie to chce zrobic cos takiego ze jak z listy rozwijanej wybiore sobie np luty to baza mysql mi zostanie posortowana na wyniki tylko od
lutego
l0ud
Cytat(DziaraXc @ 24.02.2008, 14:11:02 ) *
Dokladnie to chce zrobic cos takiego ze jak z listy rozwijanej wybiore sobie np luty to baza mysql mi zostanie posortowana na wyniki tylko od
lutego

blinksmiley.gif Wiecej danych, podaj jaki masz kod, strukturę bazy. Przecież wszystkiego od podstaw nikt Ci nie napisze smile.gif
DziaraXc
  1. <?php
  2. $result=mysql_query("SELECT COUNT(*) AS ileum FROM umowy WHERE idsprzeda=0217 ");
  3.  
  4. if(!$result){
  5.  
  6. exit('problem podczas pobierania');
  7. }
  8.  
  9. $row=mysql_fetch_array($result);
  10. $umowynr=$row['ileum'];
  11.  
  12. echo"$umowynr";
  13. ?>

To moja baza i chce tu dorzucic sortowanie po dacie ktora wybiore sobie z tej opcji select
l0ud
To ma pokazywać tylko ilość pozycji z tabeli 'umowy'? No nic, tak czy siak ten kod nic mi nie mówi. Podaj strukturę tabeli umowy.
marcio
I wez zmien
  1. <?php
  2. echo"$umowynr";
  3. ?>

Na
  1. <?php
  2. echo($umowynr);
  3. ?>

Bo inaczej to to ci nic nie wyswietli biggrin.gif
DziaraXc
W tabeli Umowy mam kolumne data i tam jest podana data kiedy dana umowa została wprowadzona i wlasnie chce przy pomocy pola
formularza (listy rozwijanej) wybierajac np. marzec by wyniki zostały mi posortowane od marca a nie wszytskie co mam w bazie

i niewiem jak ta liste rozwijana stworzyc by mi to dobrze sortowalo:/

Cytat(marcio @ 24.02.2008, 14:36:21 ) *
I wez zmien
  1. <?php
  2. echo"$umowynr";
  3. ?>

Na
  1. <?php
  2. echo($umowynr);
  3. ?>

Bo inaczej to to ci nic nie wyswietli biggrin.gif

Ale wyswietla smile.gif
l0ud
Jak wygląda przykładowa wartość tego pola 'data' w bazie? Bo chyba nie uwzględniasz lat, patrząc na to, że chcesz otrzymać listę umów podpisanych OD danego miesiąca, nie podając roku?

Cytat
Ale wyswietla smile.gif

Taki urok PHP - jak coś działa, nie znaczy to, że jest poprawnie zrobione biggrin.gif

Najlepiej jest po prostu:
  1. <?php
  2. echo $umowynr;
  3. ?>
DziaraXc
wyglada tak: 2008-02-14 dla przykładu czyli rok tez:)
marcio
Jak juz masz sie czegos uczyc to ucz sie tego dobrze smile.gif
DziaraXc
  1. <option value=<?php date("20y.m.d")?>>Luty</option>

Czy moge takie cos zrobic??
Sabistik
Tym razem dostajesz ostrzeżenie. Jeśli nie zaczniesz czytać manuala to dostaniesz moderacje na nowe posty. Funkcja date()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jest bardzo dobrze opisana w manualu, a ty tworzysz takie kwiatki. Date() zwraza string który musi byś wyświetlony przez jakieś np echo. Dodatkowo jak zobaczyłem '20y' przewróciłem się ze śmiechu. Jak byś zobaczył do manuala to wiedział byś jakiego znaku użyć do formowania 4 cyfrowej daty roku. Kolejne takie kwiatki i temat zostanie zamknięty.

~marcio tak samo. Jeśli masz zamiar pisać głupoty to lepiej ni nie pisz.
DziaraXc
Chyba jest to przedszkole wiec niewiem co tak kolege smieszy- normalnie żałosne jest takie forum przez takich uzytkownikow jak Ty

--edit @Sabistik
To że jest to przedszkole nie usprawiedliwia cię przed nie korzystaniem z manuala i wyszukiwarek. RTFM eot
marcio
@Sabistik nie chce robic offtop'u ani dostac warn'a ale jakie znowu glupoty poprawilem mu tylko to co bylo zle niech sie uczy dobrych nawykow bo jak tak napisze w C/C++ to mu sie juz zawartosc zmiennej nie wyswietli

Chodziło mi o argument że 'nic się nie wyświetli'. Jest to nie prawda, obie składnie są prawidłowe. To nie jest c/c++, w PHP Coding Standards określone jest używanie przy konstrukcjach echo print etc wersji bez nawiasów (chyba że chcemy przekazać więcej niż jeden argument)
DziaraXc
Cytat(marcio @ 24.02.2008, 15:58:36 ) *
@Sabistik nie chce robic offtop'u ani dostac warn'a ale jakie znowu glupoty poprawilem mu tylko to co bylo zle niech sie uczy dobrych nawykow bo jak tak napisze w C/C++ to mu sie juz zawartosc zmiennej nie wyswietli

i za to wszytskim dziekuje:) z formularzem sobie poradziłem wiec juz oczekiwany efekt udało mi sie osiagnac smile.gif Dzieki wszytskim z wyjatkiem Sabistik ( mozesz juz zamykac temat)
marcio
Masz racje ale mi nie chodzilo o nawiasy() bo je daje z nawyku one w niczym nie przeszkadzaja ale nie mozna wyswietlac zmiennej o tak
  1. <?php
  2. $zmienna = 1;
  3. echo('$zmienna');
  4. ?>

Wtedy skrypt wyswietli $zmienna a nie jej wartosc bo jest podawana do argumentu funckji echo jako string a nie jako zmienna smile.gif

--edit @Sabistik
A teraz popatrz jakie tam są cudzysłowy. Dla mnie eot. jeśli ktoś ma jeszcze jakieś zastrzeżenie zapraszam na PW
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.