Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] problem z avg
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jarmiar
Witam

Mam taki problem

Rbię takie zapytanie do mysql'a w php

1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT avg(`ocena`) FROM `arty_oceny` WHERE `id_artu`='".$id."'";
  3. $zapytanie = mysql_query($zapytanie);
  4. ?>

Jeśli robię to za pomocą php to mysql zwraca mi błąd:

Something is wrong in your syntax obok '1' w linii 1

A jeżeli robię to zapytanie w phpMyAdmin to wszystko wykonuje się dobrze.

Co jest źle w moim zapytaniu w php, że nie działa?
mike
id_artu to text czy liczba?
Jeśli liczba to nie ma potrzeby dawać apostrofów. Może to pomoże?
jarmiar
id_artu to liczba (int), usunąłem apostrofy, jednak problem nadal się pojawia
mike
Zacznijmy od tego czy próbowałeś wyświetlić zapytanie wygenerowane przez PHP? A później to skopiować do phpMyAdmina.
jarmiar
Znaczy się tak:

Po tym zapytaniu wyciągam średnią ocen za pomocą pętli while(), ale wcześniej sprawdzam warunkiem czy zapytanie jest poprawne.

A dopiero potem skopiowałem to zapytanie do phpMyAdmina i okazało się że działa. Z tym że zamiast zmiennej $id podstawiłem liczbę w apostrofach 1.

To samo potem próbowałem w php (bez zmiennej $id, lkecz samą liczbę 1)

NAdal nie działa :/
mike
Nie wstawiaj nic sam. Wklej dokładnie to co wygeneruje PHP.
  1. <?php
  2. echo $zapytanie = "SELECT avg(`ocena`) FROM `arty_oceny` WHERE `id_artu`=".$id;
  3. $zapytanie = mysql_query($zapytanie);
  4. ?>

Masz wkleić do phpMyAdmina to co wywali CI echo();
jarmiar
Oczywiście tak zrobiłem i z phpMyAdminie zrwaca mi aktualną średnią ocen. A w php jak wykonuje to zapytanie to wywali mi ten błąd
mike
Doświadczenia z Tobą każą mi powiedzieć: wklej tutaj dokładnie to co dostałeś z echo() przy kodzie takim jak mój powyżej.
jarmiar
Kod
SELECT avg( ocena ) FROM `arty_oceny` WHERE id_artu = 1

wstawiałem także z avg(`ocena`) i też się wykonywało. a w php nie chce

No błagam pomóżcie mi
nevt
w moim manualu MySQL funkcja AVG(), jest opisana jako wymagająca zastosowania klauzuli GROUP BY, co prawda sprawdzałem twoje zapytanie w MySQL Query Browserze i działa, ale nie zaszkodzi spróbować z PHP takiej wersji::
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT AVG(`ocena`) FROM `arty_oceny` WHERE `id_artu`=$id GROUP BY `id_artu`;";
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.