Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] sortowanie cen w różnych walutach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KCG
W tabeli produktu jest pole cena i waluta_id.
Tabela waluty to id | nazwa_waluty
Zastanawiam się, jak sortować produkty wg ceny. Mam aktualne kursy oczywiście, tylko, jak to wykorzystać?. Może dodatkowe pole z ceną w zł? (ogłoszenie na 10dni, więc raczej znacznych różnic nie powinno być)

pzdr
Jarod
  1. SELECT nazwa_waluty, cena FROM produkty LEFT JOIN waluta ON waluta_id=id ORDER BY cena;
KCG
Hym, coś mi się wydaję, że to nie to, bo w ten sposób jedynie otrzymuję nazwę waluty (co już mam).
Mi chodzi, aby lista produktów była sortowana, tzn. np.
brelok 3zł
plakat 1 $
Po polu cena będzie pomieszane. Czyli chyba mnie nie zrozumiałeś, może ktoś ma jakieś pomysły?

Ale dzięki i pzdr
Jarod
Na podstawie twojego pisu wywnioskowałem, że chciałbyś pobrać z bazy dane nazwa_waluty - cena i aby wyniki były uporządkowane rosnąco/malejąco po polu cena. I to zapytanie tak robi. Opisz może dokładniej co chcesz osiągnąć?
KCG
Stworzyłem dodatkowe pole cena w zł (do sortowania tylko).
Chodzi o to, że jak masz ceny: 5€, 20$, 30zł to zostaną posortowane (wg tego, co podałeś):
1. 5€
2. 20$
3. 30zł
A powinno być raczej:
1. 5€
2. 30zł
3. 20$ smile.gif
Jarod
Gdybyś napisał dokładniej wczoraj to już wczoraj miałbyś rozwiązanie:) Ja bym zrobił tak:

PRODUKTY
-------------
produkty_id PRIMARY KEY
waluta_id INT (klucz obcy)
nazwa_produktu VARCHAR(30)
cena FLOAT

WALUTY
----------
waluta_id PRIMARY KEY
nazwa VARCHAR(20)
wartosc_w_zl FLOAT

I zapytanie które podałem wczoraj z tym że dajesz order by wartosc_w_zl.

pzdr
KCG
wartosc_w_zl to zapewne kurs waluty?
Dzięki, że chcesz pomóc, ale dałem radę i wydaję mi się, że zrobiłem to w miarę dobrze winksmiley.jpg
Jarod
Cytat(KCG @ 26.02.2008, 17:26:22 ) *
wartosc_w_zl to zapewne kurs waluty?

Dokładnie.
Kocurro
Prawie dobrze ... tylko, że jak towar kosztuje 5 $, inny kosztuje 3$ a jeszcze inny 4$ to wynik zapytania podanego przez kolegę będzie błędny.

Czy kolega wie gdzie zrobił błąd ? snitch.gif

Jeśli nie to ja koledze dam 3,5 pln a kolega niech mi za to da jakiś wozik kosztujący x tysięcy $ winksmiley.jpg

pozdr.
Jarod
Pisałem na szybko, chciałem tylko nakierować. Oczywiście ceny powinny być float.
Kocurro
Brakuje także mnożenia winksmiley.jpg

Ale ogólnie wiadomo o co chodzi smile.gif

pozdr.
Jarod
Cytat(Kocurro @ 26.02.2008, 20:24:39 ) *
Brakuje także mnożenia winksmiley.jpg

Ale ogólnie wiadomo o co chodzi smile.gif

pozdr.

Wiadomo, nie wysilałem się bo kolega napisał że znalazł rozwiązanie.

pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.