Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie iso-8859-1 (problem tylko w IE)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tommelise
Witam. Wybaczcie, bo wiem ze temat kodowania jest meczony tu az do bolu, ale nie znalazlam nigdzie podobnego problemu.
Mam strony (akcenty francuskie) kodowane w iso-8859-1. Kazda strony wysyla naglowek informujacy o tym kodowaniu. Nastepnie mam plik xml .
Na poczatku pliku zadeklarowane <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
I teraz problem .... Firefox ustawia kodowanie na utf-8, ale wszystkie akcenty sa ok. Natomiast IE7 ustawia kodowanie na iso-8859-1 i sa krzaki.
Zmiana czegokolwiek w pliku xml (np zapis do utf-8) powoduje blad parsowania i zawiesza serwer (tzn musze zrestartowac apache bo nic po tym juz nie dziala).
Nic z tego nie rozumiem smile.gif Badzcie dla mnie laskawi, to moj pierwszy post tutaj winksmiley.jpg

ok, wymusilam na serwerze kodowanie utf-8 i dziala, ale i tak to troche nie elegancko :/
John
Miałem podobny problem tyle, że UTF-8, bo z językiem rosyjskim.
Używam XML na szablonach XSLT.

Co musiałem ustawić :

baza danych na uf8_general_ci;
wyciaganie z bazy w utf8 ( czyli set charset_names );
no i meta tag tudzież header w Twoim wypadku;

Czemu ci to pisze ? Może znajdziesz bardziej elegancki sposób na Twój problem.
Pozdrawiam.

P.S. kodowanie XML'a nie ma tu znaczenia :-). ( przynajmniej w moim wypadku nie miało, znaczki były w UTF-8, a kodowanie w xml'u bylo iso-8859-2 ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.