Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MySQL] Petla whil, dodanie do co 2 wyniku zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xx88zg
Mam taki kod:

1. <?php
  2. while ($wynik = mysql_fetch_row($idedo)) 
  3.  {
  4.  echo '
  5.  <table bgcolor="#dddddd" class=text ALIGN=\"CENTER\" WIDTH=\"100%\" CELLSPACING=\"0\" CELLPADDING=\"0\" BORDER=0>
  6.  <tr>
  7. <td><DIV ALIGN=left><b>Kategoria: <B>'. $wynik[0] .'</B></DIV></TD>
  8. <td><DIV ALIGN=right><a HREF=kategoria.php?go='. $wynik[1] .'>Zobacz inne wpisy z tej kategorii</A></DIV></TD>
  9. </TR>
  10. </TABLE>
  11.  ';
  12. }
  13. ?>

I teraz wyświetla mi coś takiego:
  1. <?php
  2. <table bgcolor="#dddddd" class=text ALIGN=&#092;"CENTER\" WIDTH=\"100%\" CELLSPACING=\"0\" CELLPADDING=\"0\" BORDER=0>
  3.  <tr>
  4. <td><DIV ALIGN=left><b>Kategoria: <B>'. $wynik[0] .'</B></DIV></TD>
  5. <td><DIV ALIGN=right><a HREF=kategoria.php?go='. $wynik[1] .'>Zobacz inne wpisy z tej kategorii</A></DIV></TD>
  6. </TR>
  7. </TABLE>
  8. ?>

A ja bym chciał aby do co drugiego wyniku zmieniała się wartość bgcolor="". Dokładnie chcę uzyskać że tabele będą miały na przemian inny kolor tla i nie wiem co mam zrobić. proszę o pomoc lub jakieś wskazówki.
eldo
Sprobuj tak:

1. <?php
  2. $liczba=0;
  3. while ($wynik = mysql_fetch_row($idedo)) 
  4.  {
  5.  
  6. if(!($liczba%2)) 
  7. { 
  8. echo '<table bgcolor="#FFFFFF" class=text ALIGN=\"CENTER\" WIDTH=\"100%\" CELLSPACING=\"0\" CELLPADDING=\"0\" BORDER=0>';
  9. }
  10. else 
  11. { 
  12. echo '<table bgcolor="#000000" class=text ALIGN=\"CENTER\" WIDTH=\"100%\" CELLSPACING=\"0\" CELLPADDING=\"0\" BORDER=0>';
  13. }
  14. $liczba++;
  15.  
  16.  
  17. echo '  
  18.  <tr>
  19. <td><DIV ALIGN=left><b>Kategoria: <B>'. $wynik[0] .'</B></DIV></TD>
  20. <td><DIV ALIGN=right><a HREF=kategoria.php?go='. $wynik[1] .'>Zobacz inne wpisy z tej kategorii</A></DIV></TD>
  21. </TR>
  22. </TABLE>
  23.  ';
  24. }
  25. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.