Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eksport i import z/do formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vereb
Witajcie
Mam takowy problem- musze wyeksportowac wszystkie zmienne z formularza do formatu zip i zapisac na dysku klienta (klient zapisuje na swoim dysku paczke z plikiem zawierajacym zmienne) oraz musze dac klientowi mozliwosc zaimportowania pliku ze zmiennymi do formularza (czyli wypelnic zmiennymi z pliku istniejacy formularz). Kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac a czas nagli. W sieci nie znalazlem zadnych konkretów.

Z góry dzieki za pomoc.
dem
ok, ale nie mowisz w jaki sposob te dane maja byc przechowywane bo uprzednim skompresowaniu... aktualnie jestem niezorientowany w niczym (dawno mnei tu nie bylo i zapomnialem wiele), ale na chlopskie myslenie jesli chce on robic "kopie zapasowe" danych z formularza, wcale nie jest powiedziane ze musi to byc zip... pozatym, mozna robic nie fajne triki (jesli klient nie bedzie probowal tego (nie powiedziales po co ma byc spakowane/jak maja byc przechowywane) zawsze mozesz ladnie upakowac dane w txt, potem zmienic rozszezenie na zip tongue.gif ale jesli klient ma miec opcje edycji danych na swoim kompie to odpada...

jednak moim zdaniem nadal nie podales wielu potrzebnych informacji tongue.gif

pozatym odczyt danych z pliku i zapis jest banalny, a co za tym idzie importowanie danych do formularzy rowniez... wystarczy rozumiec obsluge plikow, a o tym akurat jest pelno artykulow online
vereb
Juz pisze szczegoly, ale wszystko sie sprowadza do tego co juz napisalem smile.gif. Idea jest taka:
- klient wchodzi na strone
- wypelnia formularz, wybiera rozne opcje dotyczace tekstu tj. rozmiar i rodzaj czcionki, wyrownanie, ozdobniki itp
- kilka podglad i skrypty generuja plik PNG

ostatnie 2 kroki powtarza az wyglad pliku PNG (czyli sklad) bedzie gotowy i bedzie go mogl wyslac mailem

Chodzi o to zeby w trakcie "komponowania" skladu byla mozliwosc zapisania u siebie na dysku (np. klikając przycisk "Zapisz") aktualnie wprowadzonych danych oraz aktualnego pliku PNG - wszystko najlepiej w zipie.

no i w 2 strone, zeby byla mozliwosc komponowania skladu np miesiac pozniej na zasadzie wczytania wczesniej zapisanego pliku bezposrednio do formularza.

Wiem ze przesylanie plikow na i z serwera to jest "prosta" (bardziej lub mniej) sprawa winksmiley.jpg ale jak to wmontowac w formularz?
dem
no to sprawa jest banalna :}

1. robisz zrzut do bazy danych -> wysylasz w postaci upakowanej bazy... nic trudnego
2. pliki textowe... upychasz sobie dane do jakiegos pliku textowego np liniami. Kazda linia to kolejny input... to jak zrobisz zapis do pliku to kwestia tego jak bardzo chcesz wygodna obsluge plikow zrobic... jak sie chwile zastanowisz to nie ma problemu... do tego jesli chcesz zeby user nie wiedzial co sie dzieje w pliku i zeby nie mogl swiadomie zmieniac jego zawartosci to np. napisz dodatkowo koder/dekoder takowego pliku... dlaczego tak? bo nie jestem wstanie pomoc ci z zipowaniem zdalnym za pomoca skryptu... swoja droga bardzo duzo rzeczy jest o zipowaniu na serverze... ciekawe jak szukales ? :S http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zi...+Google&lr=

co do wmontowywania:
ja bym polaczyl js i php (nie umiec ajaxa tongue.gif) na zasadzie nowego okna w ktorym dokonuje sie "pakowanie" formularza do pliku/bazy i sciaganie odpowiedniego pliku...
import? :
generowanie formularza z poziomu php (nie wygodne)
uzupelnianie formularza za pomoca JS z popupa w ktorym importujesz plik... po zaimportowaniu generujesz odpowiednia tablica assocjacyjna (php) w JS a potem siuuu dane do formularza...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.