Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświeżanie w danym miejscu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Michu
Witam. Mam plik mapa.php, w nim dużą tabelkę (ok. 2000 na 2000 pikseli), i każda komórka (32x32) stanowi odnośnik do mapa.php. Chciałbym aby po kliknięciu na odnośnik i tym samym odświeżeniu strony, przeglądarka centrowała widok na komórce której użyto. Myślałem nad <a name='xx'>, ale w ten sposób centruje tylko w pionie, i do tego <a name> znajduje się na górze widoku. Czego muszę użyć aby osiągnąć zamierzony efekt?
dyktek
możesz zamknąć tą tabelke w divie z overflow: hidden i pozycjonować odpowiednio czyli jakoś tak mniej więcej by wyglądał kod:
  1. <div style="overflow:hidden;position:relative;width:2000px;height:2000px;">
  2. <div style="position:relative;left:0px;top:0px;">
  3. <table>...</table>
  4. </div>
  5. </div>
Michu
Zasadniczo to już rozwiązałem problem, trochę prościej.
Mianowicie tabelkę wrzuciłem do iframe, każdej komórce dałem name='x/y', gdzie x i y to współrzędne. Wymiary iframe dopasowałem tak, aby mieściło się w niej 25 komórek w poziomie i 11 w pionie. Jako że odnośniki do miejsc na stronie automatycznie układają <a name> w prawym górnym rogu widoku, wystarczyło każdą komórkę opatrzeć odnośnikiem do x-13/y+6. Jeśli x lub y wykraczają poza granice tabeli, wystarczy prosty skrypt odpowiednio korygujący współrzędne. Trochę prymitywne, ale przynajmniej działa. cool.gif
No i po sprawie. Ale dziękuję za odpowiedź. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.