Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql][sms] Kody Wapacz - Dodanie 2000 "kodów"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ApC
Jak to zrobic? Nie mam pojecia, probowalem z while itd ale dodawalo 200000 tys lini do mysqla i i tak zle...
tabela: sms
pole: kod (varchar 16)
kodow: ~2000

jak to zrobic?!
Beda +++

questionmark.gif
Maciekbjw
Napisz dokładnie co zrobić, bo nie bardzo rozumiem. Chcesz jednorazowo dodać ~2000 rekordów do bazy danych?
ApC
Cytat(Maciekbjw @ 2.03.2008, 14:25:02 ) *
Napisz dokładnie co zrobić, bo nie bardzo rozumiem. Chcesz jednorazowo dodać ~2000 rekordów do bazy danych?

Mam od kodow wapacz wygenerowane kody i teraz chce je dodac do mysql'a do tabeli sms ;] mysle ze petla while.
likedat
Ale gdzie masz te kody? ;] W pliku csv?
ApC
Cytat(likedat @ 2.03.2008, 14:30:22 ) *
Ale gdzie masz te kody? ;] W pliku csv?

lol. mam wygenerowane na wapaczu w tabeli ich 2000. moge skopiowac. chodzi mi o skrypt... nie widziliscie nigdy jak wapacz daje kody ?snitch.gif
Maciekbjw
Jeśli kody różnią się rosnącą liczbą czyli np od 0 do 2000 to spróbuj takim czymś:

1. <?php
  2.  
  3. for($i=0;$i<=2000;$i++) 
  4. {
  5. $numer++;
  6.  
  7. mysql_query("INSERT INTO sms VALUES('$i','$numer')");
  8. echo 'Dodane'; 
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. ?>

Tylko w tabeli mysql masz dwa pola: id i sms.
beton
Cytat(ApC @ 2.03.2008, 16:32:23 ) *
lol. mam wygenerowane na wapaczu w tabeli ich 2000. moge skopiowac. chodzi mi o skrypt... nie widziliscie nigdy jak wapacz daje kody ?snitch.gif

Problem w tym ze nie kazdy jest zmuszony do korzystania z wapacza ......... wytłumacz w jaki sposób otrzymujesz kody, czy sa w pliku tekstowym, w tabeli html, itp itd ...... podstawa jest umiejetnosc zadawania pytan i podawania sugestii naprowadzajacych na problem, a nie rzucanie wieloznacznego hasła.
ApC
Cytat(Maciekbjw @ 2.03.2008, 14:33:31 ) *
Jeśli kody różnią się rosnącą liczbą czyli np od 0 do 2000 to spróbuj takim czymś:

1. <?php
  2. for($i=0;$i<=2000;$i++) 
  3. {
  4. $numer++;
  5.  
  6. mysql_query(&#092;"INSERT INTO sms VALUES('$i','$numer')\");
  7. echo 'Dodane'; 
  8.  
  9.  
  10. }
  11.  
  12. ?>

Tylko w tabeli mysql masz dwa pola: id i sms.

To sa kody: Cyfry i Litery pomieszane smile.gif

------

Sa w divie ze suwakiem i kazdy kod ma na koncu <br> (niewidoczne tylko widac lamanie lini).

?

?
likedat
bheh, wrzuć to do pliku bez znacznikow, sam tekst, aby każda linijka była osobnym kodem. Wyślij na serwer, potem
  1. <?php
  2. $file = file('filename.txt'); //zmien nazwe
  3. $query = "insert into tabela values "
  4.  
  5. foreach ($file as $code) {
  6.  $values[] ="('',".trim($code).")";
  7. }
  8.  
  9. mysql_query($query.implode(",",$values));
  10. ?>

ale radze to podzielic na pakiety, bo nie wiem, czy nie przepełnisz jakiegoś bufora dodając 2000 rekordów najpierw do tablicy, a potem do bazy. A jeśli wykonujesz to raz na miesiąc, to nawet w każdej iteracji możesz wywoływać osobną kwerendę.
ApC
Tak nie idzie, nie wiem czemu :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.