Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: png w IE + css
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
wojtekwro
Witam,

mam do was takie pytanie, czy komuś udało się rozwiązać ten problem co w topicu ;] Otóż umieszczenie samego png na stronie i wyświetlenie go w IE, to juz nie problem udało mi się wyszukać w googlach co potrzeba. Mój problem polega na tym:

Chce zrobić menu, pod którym będzie wyświetlone tło strony Gif strasznie mi "niszczy" moje butony, a png w IE przez CSS nie działa z przezroczystościami. Udało się to komuś jakoś rozwiązać questionmark.gif

fragment kodu css:

1. body { background-color: #999; }
  2.  
  3. #menu {
  4. width: 900px; /* szerokość pliku graficznego */
  5. height: 39px; /* połowa wysokości pliku graficznego */
  6. border: 1px solid #666;
  7. margin-left: auto; margin-right: auto; /* marginesy środkują nam menu na stronie */
  8. }
  9.  
  10. /* Button nr 1 */
  11.  
  12. #link1 a {
  13. filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(enabled=true, sizingMethod=image src='baton.png');
  14. width: 170px; /* porządana szerokość buttona */
  15. height: 39px; /* porządana wysokość buttona */
  16. background: url(baton.png) 0 0 no-repeat; /* tło: ścierzka dostępu, przesunięcie w poziomie, przesunięcie w pionie, bez powtarzania */
  17. display: block; /* wyświetla DIV "link1 a" jako element blokowy */
  18. float: left;
  19. }
  20.  
  21. #link1 a:hover { /* zachowanie buttona po najechaniu na niego myszką */
  22. width: 170px;
  23. height: 39px;
  24. background: url(baton.png) 0 -39px no-repeat;
  25. display: block;
  26. float: left;
  27. }
  28. #link1 a:active { /* zachowanie buttona po najechaniu na niego myszką */
  29. width: 170px;
  30. height: 39px;
  31. background: url(baton.png) 0 -39px no-repeat;
  32. display: block;
  33. float: left;
  34. }
  35. /* Button nr 2 */

żadne tipsy i triki mi nie wchodzą proszę o pomoc
grzesiek_g
Nic nie pomoże na przezroczyste png które pojawiają się dynamicznie, np. w hover. Moja rada, dla IE6 daj te pliki jako gify, a może da się je wyciąć razem z tłem (czasami da się tak)?
wojtekwro
nie będzie wyjścia, problem jest taki, że pod menu ma znajdowac się tło dla każdej podstrony inne ;] chyba zrobie to na png dla każdej podstrony menu i tyle ;]
wujko_thc
wstawianie obrazka w takiej kolejności:
  1. #link1 a {
  2. filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(enabled=true, sizingMethod=image src='baton.png');
  3. width: 170px; /* porządana szerokość buttona */
  4. height: 39px; /* porządana wysokość buttona */
  5. background: url(baton.png) 0 0 no-repeat;/* tło: ścierzka dostępu, przesunięcie w poziomie, przesunięcie w pionie, bez powtarzania */
  6. display: block; /* wyświetla DIV "link1 a" jako element blokowy */
  7. float: left;
  8. }

to pod IE chyba (nie sprawdzałem) nie będzie działać, gdyż najpierw podstawiasz hakujac a później w tradycyjny sposób co powoduje zadaje się nadpisanie pierwszej deklaracji

http://perfectionorvanity.com/2007/07/28/p...n-warstwy-okna/ - zerknij np na to, jak sie odpala png alpha po IE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.