Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Rozwijanie" tła względem środka strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
bereal
Witam,

Mam do was serdeczną prośbę, abyście wyjaśnili mi jak osiągnąć efekt, który można zauważyć np. na stronie:

http://aoc.gamona.de/index.php

Chodzić mi o fajną właściwość. Główna tabela strony jest zawsze na środku - to dosyć oczywiste - jednak tło (w tym wypadku głównie marginesy) w przypadku zmiany wielkości okna przeglądarki rozszerze się proporcjonalnie tak z lewej jak i z prawej strony. Nie wiem jak to pisać bardziej przejrzyście, ale jak wejdziecie na strone to od razu to zauważycie. Kompletnym laikiem w temacie budowy stron WWW nie jestem, ale niestety w dziedzinie programowania do orłów nie należę. Domyślam się, że ten efekt uzyskamy przez odpowiedni skrypt js albo css (?). Próbowałem przeanalizować źródło ww strony jednak bez sukcesów.

Inna sprawa, która mnie ciekawi: Co zrobić, żeby tło na stronie zostało wyświetlone tylko raz, bez wieloktronego powielenia ( jak w <body background="tlo.jpg"> )... tak jak pod wyżej wymienionym adresem.

Próbowałem znaleźć problem za pomocą szukaj, jednak do tej pory nie wiem jak to nazwać. Jeżeli powielam temat, serdecznie przepraszam i proszę o przekierowanie w odpowiednie miejsce i zamknięcie tematu.

Pozdrawiam!

EDIT:

PROBLEM ROZWIĄZANY - temat do zamknięcia ;]
woj_tas
  1. body {
  2. background:url('plik.jpg') top center no-repeat #000;
  3. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.