Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Problem] Generowanie menu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
radziel
Mam następujący problem z generowaniem menu. Zastanawiałem się jak to wszystko ma wyglądać.

Powiedzmy mam sobie tabele w bazie o nazwie menus. O takiej strukturze:
Kod
| id | name | contents |

a w niej przykladowy rekord:

Kod
| 1 | Menu |  <a href="#">Test</a>|

Narazie wszystko idzie gładko... ale jak po pobraniu wstawić je na strone.. np. korzystając z jednego szablonu? (zaznaczam że korzystam ze SMARTY). Korzystając z section? Hm, nie wiem...

Po drugie w jaki sposób przechowywać dane (ew. jakie pola dodać i co w nich przechowywać aby potem w przyszłości nie musiał zmieniać wszystkich menu jezeli zmienie pozycje jednego) o menu abym mógł w przyszłości np. zmieniać pozycje menu i np. z prawej na lewą?

Po trzecie jak połączyć to co wygenerował smarty z szablonu menu do tego co wygenerował smarty z szablonu strony?
rzseattle
1. Radziel juz kiedys ci pisalem jak kozystac z {section} ten temat niczym sie nie rozni tylko dane jeszcze z bazy musisz pobrac

2. Niestety nie za bardzo rozumiem

3. Na dwa sposoby
- w szablonie uzyc {include...}
-

[php:1:3ea59b3309]<?php
$menu = $smarty->fetch('menu.tpl');

//potem dolaczasz do wlasciwego szablonu
$smarty->assign( 'menu', $menu );
?>[/php:1:3ea59b3309]
radziel
Cytat
2. Niestety nie za bardzo rozumiem

Chce mieć możliwość w przyszłości zmiany kolejności wyświetlania menu (tzn np. niech Aktualności pojawiają się przed Reklamą itp.) Tak samo chce zrobić z kolumną gdzie beda wyswietlane. (np. Forum w prawej kolumnie, a Shoutbox w lewej.) Niestety zabardzo nie wiem jak to zrobić o ile pozycje moge ustawiac od 0 (najwyżej) do np 10 (najniżej), to już kolumny nie wiem jak ustawić (-1 - lewa, 0 - środek 1 - prawa? ). Nie wiem :/ Nigdy tym sie nie zajmowałem i nie wiem jakie jest najlepsze rozwiązanie smile.gif

Przy zmianie kolejności wyświetlania menu musialbym zmienić w rekordzie pole odpowiedzialne za pozyje np. Jeżeli menu bylo na pozycji 5 i chce zmienić ja na pozycje 1 to bede musiał pokolei zmieniać pozycje wszystkich menu w jednej kolumnie do 5 bede musiał każdemu menu dodać do pozycji 1 aby było miejsce na początku czyż nie? I niestaty nie chce robić np. 10 zapytań do bazy typu UPDATE i mam pytanie czy można to zrobić szybciej np. przez jedno zapytanie aby zmienił pozycje pozostałym menu.
chfast
Myśle, że te informacje mogą Ci się przydać. Jednak nie czytałem całego tematu, bo nie bardzo mi się chce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.