Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Rejestracja użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Netero
Piszę panel logowania i zastanawiam się jak najwygodniej jest napisać rejestrację użytkowników. Czy lepszym pomysłem jest zapisywanie użytkowników w
jednym pliku czy dla każdego usera osobny plik? A może macie jakieś inne metody? Dla każdego usera osobny plik to wiem jak zrobić, w jednym pliku też, ale jak wczytywać kilku użytkowników którzy są zapisani w jednym pliku. Foreach czy jakoś tak?
Ociu
Powinienem zamknąć temat, ale...
W jednym, pomyśl dla 1k userów 1k plików ? Geez !
file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(). Z resztą, było tysiące razy na forum.
Netero
Z file() to ja wiem tylko jak to zastosować ? wczytam przez file plik do tablicy tylko jak później odczytać to foreachem ? pewnie w foreach będę musiał użyć explode żeby podzielić plik no ale później jak to wczytać bo później porównać z danymi z formularza to z górki .
Ociu
users.dat
Kod
ociu|md5(haslo)|01.01.2001

1. <?php
  2. foreach(file('users.dat') as $line) {
  3.  echo (strpos($line, $_POST['user'])) ? 'TRUE' : 'FALSE';
  4. }
  5. ?>

Edit: Dopiero teraz zastanowiłem się i walnąłem głupote smile.gif Najlepiej będzie rzeczywiście eksplodować każdą linię i sprawdzać userów.
zzeus
A nie lepiej zrobić to na bazie danych ?
Piotrwusek
a nie lepiej zrobić na bazie danych
Ociu
Ktoś jeszcze chce napisać, że lepiej to zrobić na bazie danych ? Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.