Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js/css] js dla znacznika STYLE działa
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
windman
Wiatm,

Mam diva:
  1. <div id="pierwszy" style="height:100px">
  2. treść
  3. </div>

i teraz js wyciaga mi wartość height:
  1. <?php
  2. var wys = document.getElementById('pierwszy').style.height;
  3. ?>

i wszystko działa.
Problemy zaczynają się gdy dla diva style mam w zewnętrzym arkuszu, a nie tak jak tutaj pokazałem w znaczniku style.
W jaki sposób można wyciągnąć za pomoca js style dla elementu z zewnętrznego arkusza?
nevt
Kod
var wys = document.getElementById('pierwszy').scrollHeight;
windman
Cytat(nevt @ 17.03.2008, 15:01:13 ) *
Kod
var wys = document.getElementById('pierwszy').scrollHeight;

Nie do końca o to chodzi... height był tylko przykładem, chcę na przykład zmienić font-size albo jakąkolwiek inną włąciwość css.
lord_t
Ja w moim jednym projekcie przypisuję elementowi klasę stylu, który jest w zewnętrznym pliku *.css dołączanym standardowo do strony.

Tak to robię:

Kod
document.getElementById('moje_id').className='moja_klasa';
nevt
w JS odwołanie do element.style.costam jest dokładnie tym samym co ustawienie atrybutu style="costam" dla jakiegoś znacznika HTML. Jakie z tego wnioski? Możesz tą metodą ustawić dowolną właściwość stylu dla danego elementu, bo atrybut style ma priorytet nad definicjami zawartymi w wewnętrznych i zewnętrznych arkuszach CSS. Ale ta metodą nie odczytasz ustawień jakie otrzymuje dany element na skutek interpretacji tych arkuszy...
windman
Cytat(nevt @ 17.03.2008, 22:41:55 ) *
Ale ta metodą nie odczytasz ustawień jakie otrzymuje dany element na skutek interpretacji tych arkuszy...

No właśnie... jest jakaś metoda, która na to pozwala?
nevt
przyjacielu drogi... czy google to jakiś diabeł wcielony, że boisz się zeń korzystać questionmark.gif
wystarczy zagooglować "JS getting element CSS properties" i od razu wyskakuje:
takie cos albo takie cos
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.