1. Chciałbym aby dane wyświetlane były w postaci listy rozwijalnej, ale na takiej zasadzie że jak wybiorę kategorię to dopiero wyświetlają mi się podkategorię, a następnie wyświetlane były strony. Narazie mam coś takiego:
<?php Typ komputera : } ?> mysql_connect('localhost', 'root', 'maxdata'); mysql_select_db('ble'); mysql_query(\"SET NAMES latin2\"); $zapytanie = mysql_query(\"SELECT * from pola order by nazwisko asc;\"); echo '-- nie wybrano --r'; while($wynik = mysql_fetch_array($zapytanie)){ echo \"\"; echo $wynik['nazwisko']; echo \"\"; } ?>
A czy nie można tego zrobić jakoś prościej, żeby nie było potrzeby łączyć się za każdym razem z bazą danych?
2. Nawiązując do poprzedniego pytania, chciałbym żeby sposób wyświetlania tych kategorii i podkategorii był podobny co znajduje się na www.trojmiasto.pl. Jak to zrobić?
Proszę o pomoc.
edit Wirus1234
Mam kolejne pytanie a nie chciałem otwierać nowego tematu. Chodzi o wyszukiwarkę. Chciałbym żeby pobierała dane z 2 tabel, a nie z jednej jak do tej pory. Formularz na stronie ma formę:
a plik wyszukaj.php:
<?php $szukaj = $_POST['szukaj']; $query = "SELECT * FROM `pola` WHERE imie OR nazwisko LIKE '%$szukaj%' "; { } ?>
Ta wyszukiwarka jest bardzo prosta, nie wiem jak zrobić żeby wpisując powiedzmy imię, wyświetlało mi wszystkich o imieniu np. Jan, ale z nazwiskiem i adresem i miejscowością.