Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Ograniczenie treści
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shogzje
Witam. Otóż na swojej stronie mam tabelkę, w której to wyświetlane są treści pobierane z plików tekstowych. Tabelka podzielona jest na kilka komórek, w każdej komórce wyświetlana jest treść z innego pliku tekstowego. Jednak gdy dodaję kolejne linijki, ta tabelka nieco wydłuża się i z tego powodu mam pytanie - czy można wrzucić jakieś ograniczenie odnośnie wyświetlanej treści z pliku txt, jeśli tak to za pomocą jakiego kodu? Chciałbym na przykład, aby wyświetlano 5 ostatnich linijek.
nowotny
Dane z pliku pobierasz do tablicy za pomocą funkcji file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual... potem tylko wyświetlasz 5 ostatnich elementów tablicy i tyle...
Cysiaczek
Zakładam, że zawartość wczytujesz funckją file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Wystarczy zrobić pętlę for() z ograniczeniem na 5 iteracji.

Pozdrawiam.
shogzje
Hm, tylko wiecie - jestem absolutnie zielony w tym. biggrin.gif Kojarzę, czym jest ta pętla - jednak jak mam zmodyfikować poniższy kod, aby to zadziałało?

Kod
<?php
$file = file("pliczek.txt");
$file = array_reverse($file, true);

foreach($file as $value) {
        $exp = explode("`",$value);
        echo $exp[0]."<br />".$exp[1]."";
        $i = 0;
}
?>
b_chmura
  1. <?php
  2. $file = file("pliczek.txt");
  3. $file = array_reverse($file, true);
  4.  
  5. for($i = 0; $i <= 4; $i++) 
  6. {
  7. $exp = explode("`", $file[$i]);
  8. echo $exp[0]."<br />".$exp[1]."";
  9. }
  10. ?>
shogzje
Dziękuję bardzo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.