Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Nagły spadek wydajności serwisu! Co zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
luktoja
Cześć.

Mam małe pytanie. Posiadam serwis www oparty o prosty CMS. Utrzymywany jest na serwerze
wirtualnym. Kilka dni temu nagle serwis strasznie stracił na wydajności i na wczytywanie się
poszczególnych podstron czeka się nawet kikadziesiąt sekund! Od firmy hostingowej dostałem
maila, że serwer nie wyrabia bo serwis generuje dużo zapytań php i dlatego tak się dzieje z resztą
zaraz zaproponowali mi serwer dedykowany. Oczywiście nie jest mnie na to stać.

Troszkę mnie to dziwi bo mam ok 5000 uq a więc nie jest to jakoś masakrycznie dużo.

W jaki sposób ogarnąć ten serwis od strony wydajnościowej aby w miarę prosty i szybki sposób
zwiększyć jego wydajność? Chodzi o zapytania PHP. Z góry dzięki.
MajareQ
Opcja szukaj nie gryzie.

Najpierw zmniejsz do minimum ilośc zapytań do bazy. Możesz włączyć też kompresje gzip.
Pilsener
- optymalizacja bazy
- optymalizacja kodu PHP (warto także HTML+CSS)
- buforowanie

CMS to gotowiec? Jak wyglądają bazy i jaki mają rozmiar? Jaki jest adres serwisu? Ciężko coś poradzić, nie wiedząc, z czym mamy do czynienia. Czytaj artykuły o optymalizacji serwisów internetowych, może coś z teog da się zastosować u Ciebie. Ważna jest diagnoza, można w tym celu wykorzystać APD lub Xdebug z repozytorium PECL, porób testy wydajnościowe i obciążeniowe, zainteresuj się akceleratorem. Nie ma lekko guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.