Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]kod dostępu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klaw
Witam,
mam problem i myślę, że ktos będzie wiedział jak go rozwiązać.

chcę stworzyć formularz w którym będzie wpisywany jednorazowy kod dostępu - nie mam pojecia jak zmusić aby formularz sprawdził wartość w tabeli bazy danych w której znajdują się kody, a następnie usunął kod z bazy i dodał do innej tabeli email osoby aktywującej kod. Trochę to skomplikowane, ale wygląda to mniej więcej tak:

Formularz ma dwa pola: email i kod dostępu
Skrypt sprawdza czy kod jest w bazie, jeżeli jest usuwa go i dodaje email do innej tabeli w bazie, jeżeli nie daje komunikat o błędzie.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, męczę sie nad tym juz jakis czas i nie wiem jak to rozwiązać...
nowotny
No i fajnie... wiesz co chcesz zrobić i jak (co jest rzadkie na tym forum smile.gif )... teraz z czym masz problem KONKRETNIE...? podaj jakiś kod albo coś...
klaw
Chodzi o to, że mam w bazie danych 2 tabele -> kody i emaile
Poprostu nie wiem jak napisac formularz, który połączy się z bazą (dane do połączenia mam w pliku config.php) i wykona dwie operacje i zwróci wynik. Więc nie mam nic bo chodzi tylko o formularz...
nowotny
No to bierzesz kurs lub google i uczysz się jak obsługiwać formularze w php... Wróć jak coś napiszesz i będziesz miał problemy...
Ociu
Przenoszę do przedszkola.
artega
Zakładam, że używasz MySQL'a. Być może ten kod pomoże:
  1. <?php
  2.  
  3. if (isset($_POST['submit']))
  4. {
  5. $connection_id = mysql_connect("localhost", "root", "");
  6.  
  7. mysql_select_db("test") or die("Can't use test: " . mysql_error());
  8.  
  9. $query_id = mysql_query("SELECT * FROM kody k WHERE k.kod = '".mysql_real_escape_string($_POST['kod'], $connection_id)."'", $connection_id);
  10.  
  11. if (mysql_num_rows($query_id) == 1)
  12. {
  13. mysql_query("DELETE FROM kody WHERE kod = '".mysql_real_escape_string($_POST['kod'], $connection_id)."'", $connection_id);
  14.  
  15. mysql_query("INSERT INTO emaile SET email = '".mysql_real_escape_string($_POST['email'], $connection_id)."'", $connection_id);
  16.  
  17. echo "ok :)";
  18.  
  19. exit();
  20. }
  21. }
  22.  
  23. ?>
  24.  
  25. <html>
  26. <head>
  27. </head>
  28. <body>
  29. <form action="index.php" method="post">
  30. email: <input type="text" name="email" /> kod: <input type="text" name="kod" /> <input type="submit" name="submit" value="Zapisz" />
  31. </form>
  32. </body>
  33. </html>

Kod pisałem na "sucho", więc mogą być błędy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.