klaw
22.03.2008, 13:19:09
Witam,
mam problem i myślę, że ktos będzie wiedział jak go rozwiązać.
chcę stworzyć formularz w którym będzie wpisywany jednorazowy kod dostępu - nie mam pojecia jak zmusić aby formularz sprawdził wartość w tabeli bazy danych w której znajdują się kody, a następnie usunął kod z bazy i dodał do innej tabeli email osoby aktywującej kod. Trochę to skomplikowane, ale wygląda to mniej więcej tak:
Formularz ma dwa pola: email i kod dostępu
Skrypt sprawdza czy kod jest w bazie, jeżeli jest usuwa go i dodaje email do innej tabeli w bazie, jeżeli nie daje komunikat o błędzie.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, męczę sie nad tym juz jakis czas i nie wiem jak to rozwiązać...
nowotny
22.03.2008, 13:28:09
No i fajnie... wiesz co chcesz zrobić i jak (co jest rzadkie na tym forum

)... teraz z czym masz problem KONKRETNIE...? podaj jakiś kod albo coś...
klaw
22.03.2008, 13:32:54
Chodzi o to, że mam w bazie danych 2 tabele -> kody i emaile
Poprostu nie wiem jak napisac formularz, który połączy się z bazą (dane do połączenia mam w pliku config.php) i wykona dwie operacje i zwróci wynik. Więc nie mam nic bo chodzi tylko o formularz...
nowotny
22.03.2008, 13:41:08
No to bierzesz kurs lub google i uczysz się jak obsługiwać formularze w php... Wróć jak coś napiszesz i będziesz miał problemy...
Ociu
22.03.2008, 13:43:16
Przenoszę do przedszkola.
artega
22.03.2008, 14:09:32
Zakładam, że używasz MySQL'a. Być może ten kod pomoże:
<?php
if (isset($_POST['submit'])) {
{
}
}
?>
<html>
<head>
</head>
<body>
<form action="index.php" method="post">
email: <input type="text" name="email" /> kod: <input type="text" name="kod" /> <input type="submit" name="submit" value="Zapisz" />
</form>
</body>
</html>
Kod pisałem na "sucho", więc mogą być błędy.