Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Totalne podstawy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
P3t3r
Witam,
Chcę zająć się porefosjonalnym tworzeniem stron www. Znam trochę język html na poziomie średnim. Teraz potrzebuję jakiegoś większego narzędzia. Mam kilka pytań.

- Jak używać CMSów i do czego się one w ogóle przy PHP przydają? Warto ich używać?
- Ściągnąłem plik php-5.2.5.tar.bz2 i jak mam teraz to zainstalować na serwerze?
- W tutorialu na php.net jest wiele opcji towrzenia w php np.:
do pisania skryptów wywoływanych z linii poleceń
z interfejsem użytkownika używając rozszerzenia PHP-GTK

itp itd. Jestem kompletnie zielony w te klocki i nie wiem jak będzie najlepiej.

Pozdrawiam
maziak
Witaj, patrząc ponazwie pliku ktory pobrałeś "php-5.2.5.tar.bz2", jest to plik ktory mozesz obsługiwać pod linuksem. Jeżeli naprawde dopiero zaczynasz zabawę z PHP - zdecydowanie sciągnij sobie gotowy serwer, np XAMPP
http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html
lub wersja pod windowsa
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html
P3t3r
Czyli to jest jakas paczka niezbędnych plików? Ona mi się nie zmieście na moim servie testowym ;p - ja tam mam 25mb miejsca wolnego smile.gif. Są jakieś alternatywne? Wytłumaczcie mi to czego to służy.. Czy nie lepiej jakiegoś CMSa? Mambo itp? Czy to by mi w czymś pomogło? Używam windowsa a to co sciągnąłem to chyba złe (bz2) pierwsze lepsze wziąłem smile.gif
ebnott
Cytat
Chcę zająć się porefosjonalnym tworzeniem stron www. Znam trochę język html na poziomie średnim.

Najpierw się naucz podstaw, a nie wyjeżdżaj z takimi tekstami. Równie dobrze możesz powiedzieć, że zamierzasz zająć się tłumaczeniem z chińskiego, ale nic nie rozumiesz...

Cytat
Teraz potrzebuję jakiegoś większego narzędzia.

jakiego narzędzia? Ty wiesz o czym mowisz?

Cytat
- Jak używać CMSów i do czego się one w ogóle przy PHP przydają? Warto ich używać?

tu się dowiesz co to jest...
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarz%C...e%C5%9Bci%C4%85

Cytat
- Ściągnąłem plik php-5.2.5.tar.bz2 i jak mam teraz to zainstalować na serwerze?

rozpakowaujesz, ładujesz na serwer, instalujesz...

PS. do nauki HTML -> CSS -> JS -> PHP itd. wtedy zostaniesz początkującym programistą lol.
P3t3r
tak myślałem że zaraz ktoś się będzie burzył ale tak zawsze jest na forach haha.gif
Co do narzędzia to źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że HTML ma za małe możliwości przy tworzeniu większych stron.
ebnott
Ja Ci tylko napisałem prawdę i podałem przykład jak to zabrzmiało.

"Równie dobrze możesz powiedzieć, że zamierzasz zająć się [profesjonalnym, za forse] tłumaczeniem z chińskiego, ale nic nie rozumiesz..."
gdyby ktoś taki się znalazł, to nie burzył byś się?

Ja mam dość takich hax00rów, którzy uważają sie za guru itp. a nic nie wiedzą i wypisują bzdurne posty.
To Ciebie nie dotyczy, ale dlatego się "burzę"

I napisałem, jeżeli naprawdę chcesz to robić, to droga przed Tobą dluga
HTML -> CSS -> JS -> PHP -> MySQL
maziak
Cytat
Ja mam dość takich hax00rów, którzy uważają sie za guru itp. a nic nie wiedzą i wypisują bzdurne posty.

Heh, hipokryzja.

Wbrew pozorom na tym forum rzadko ktoś się burzy, za to lubie to forum. Co prawda zawsze najdzie się jakiś "kwiatek".

Wracając do tematu - XAMPP instalujesz na swoim PC.
Gdy już proces instalacji przebiegnie pomyślnie, otwierasz panel kontrolny i włączasz Apache i MySQL.
W oknie przeglądarki wpisujesz "127.0.0.1", i voila - o to skrypt wykonany przez Twój własny serwer.

Na dysku na którym to zainstalowałeś w folderze /xampp/htdocs/ umieszczasz swoje strony.
Przykładowo :
tworzysz tam folder o nazwie "mojastrona",
a w nim plik "index.php",
w oknie przeglądarki wtedy wywołujesz ten plik przez : http://127.0.0.1/mojastrona/index.php

Naturalnie, zamiast "127.0.0.1" możesz używac swojego IP, lub nazwy "localhost". XAMPP o ile dobrze pamiętam jest przetłumaczony na język polski, więc i bez znajomości englisha powinieneś dać radę.

To tyle, na początek powinno wystarczyć do zrobienia podstawowych kursów PHP, ktorych w internecie cała masa. Jak już przez niektóre z nich przebrniesz i stwierdzisz, że nadal chcesz się tym zajmować - zdecydowanie zakup jakąś książke na ten temat. Książki to zawsze dobrze zainwestowane pieniądze. smile.gif

Pozdrawiam, jak co to nie bój się pytać. Każdy kiedyś zaczynał - od tego jest dział przedszkole (tak tak, panie ebnott).
nowotny
Cytat(P3t3r @ 22.03.2008, 21:48:11 ) *
Ona mi się nie zmieście na moim servie testowym ;p - ja tam mam 25mb miejsca wolnego smile.gif.

Co masz na myśli poprzez "serv testowy"...? masz już jakieś konto na jakimś hostingu...? jeśli tak to gdzie...? i jakie...? Czy może masz na myśli swój domowy komputer...?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.