Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Komentarze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam,
Mam pewien problem a mianowicie.
Zaczęlem pisac mozliwosc komentowania newsow na stronie, wiec w bazie utwozylem takie tabele:

Pole Typ Atrybuty Null Domyślnie Dodatkowy Działanie
id int(11) Nie auto_increment Zmiana Usunięcie Podstawowy Indeks Unikalny Pełny tekst
news text Nie Zmiana Usunięcie Podstawowy Indeks Unikalny Pełny tekst
tresc text Nie Zmiana Usunięcie Podstawowy Indeks Unikalny Pełny tekst
nick text Nie Zmiana Usunięcie Podstawowy Indeks Unikalny Pełny tekst
data datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 Zmiana Usunięcie Podstawowy Indeks Unikalny Pełny tekst

id oznacza id komenta
news oznacza nr newsa do ktorego koment bedzie przypisany, dalej juz wiecie smile.gif
Mam plik czytajwiecej:
  1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3.  $query = mysql_query("select * from newsy order by data desc limit 0,9 WHERE id='$id' ");
  4.  while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  5. $wyswietl_newsa .= '<h3><font color="#757373"> </font> &nbsp;&nbsp;<font color="white" size="2px"><b><big><p style="margin: -11px 120px 10px 80px;">'.$rekord[1].'</p></big></b></font><font color="#757373"><p style="margin: -41px 120px 10px 70px;">'.$rekord[3].'</p></font></font></h2></small></font><font color="#C9C9C9"><br>'.$rekord[2].'</font><br></h6><br>';
  6.  
  7.  
  8.  
  9. $query = mysql_query("select * from komentarze order by data desc limit 0,9 WHERE id='$id'");
  10.  while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  11.  $komentarze .= '<hr>'.$rekord[3].' napisał:<br> '.$rekord[2].' <br> Dnia: '.$rekord[4].' ';
  12. ?>

(Nie komentowac HTML'a )
Chciałbym zeby mi wyswietlalo newsa o id 22 a ponizej komentarze do niego. Dodalem d bazy komentarz testowy recznie, w polu news wpisalem 22
Powinno wyswietlic, ale cos zle jest z tym:
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("select * from komentarze order by data desc limit 0,9 WHERE id='$id'");
  3. ?>

i tym:
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("select * from newsy order by data desc limit 0,9 WHERE id='$id' ");
  3. ?>

Otwierałem w to sposob:
czytajwiecej.php?id=22
Jak zrobic zeby dzialalo ?
potreb
  1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3. $query = mysql_query("SELECT * FROM newsy WHERE id='$id' ORDER BY data DESC LIMIT 0,9 ");
  4. $query = mysql_query("SELECT * FROM komentarze WHERE news='$id' ORDER BY data DESC LIMIT 0,9 ");
  5. ?>
Gość
zmoderowano // Sabistik
Myślałem ze to wszystko jest źle, a to tylko pomyłka w kolejności o_O
Dzięki Potreb ;D
potreb
Aż sklinać nie musiałeś heh
Gość
Sorry :-P
Gość
Jescze jedno pytanko mam.
Co zrobic, zeby podczas dodawania komenta do pola newsy dodawalo id z url'a?
Dodam ze:
  1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3.  $query = mysql_query("insert into komentarze values('', '$news' = '$id', '$tresc', '$nick', now() )");
  4. ?>

nie działa :/
potreb
  1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3. $query = mysql_query("insert into komentarze values('', '$id', '$tresc', '$nick', now() )");
  4. ?>
Gość
Jak myślisz co teraz powiem?

thx smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.