Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Perl- kilka pytań.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
s_w_ir
Witam.
Mam kilka pytań z którymi męcze się parenaście godzin i nic nie moge wymyślić:
1. Jak na Apache móc sprawdzać skrypty Perla(coś trzeba włączyć czy podinać jakoś pod skrypty php)?
2. Jak obliczeniami sprawdzić czy liczba jest całkowita(właśnie to mi jest do perla potrzebne), albo prosił bym o funkcje perla sprawdzającą to?
3.Jak sprawdzić czy liczba jest pierwsza? Wymodziłem coś takiego:
Jeżeli liczba nie równa się 2,3,5,7 to sprawdź czy nie dzieli się przez 2,3,5,7 ale nie wiem czy to sprawdza wszystkie liczby.

Z góry dziękuje zwłaszcza moderatorom;)
FiDO
Cytat
1. Jak na Apache móc sprawdzać skrypty Perla(coś trzeba włączyć czy podinać jakoś pod skrypty php)?

W pierwszej linijce skryptu (rozszerzenie standardowo .cgi lub .pl) umiesc:
Kod
#!C:/Perl/bin/Perl.exe

lub
Kod
#!/usr/bin/perl

w przypadku systemów unixowych
Pod windowsem musisz miec oczywiscie binarke interpretera perl'a ale to juz sobie wygooglac mozesz.

Cytat
3.Jak sprawdzić czy liczba jest pierwsza? Wymodziłem coś takiego:
Jeżeli liczba nie równa się 2,3,5,7 to sprawdź czy nie dzieli się przez 2,3,5,7 ale nie wiem czy to sprawdza wszystkie liczby.

Najprosciej (choc nie najwydajniej) sprawdzic podzielnosc liczby X przez wszystkie liczby calkowite od 2 do sqrt(X) (sqrt - pierwiastek kwadratowy). Jesli się przez ktorakolwiek z nich dzieli to nie jest to liczba pierwsza (wyjatkiem jest liczba 2, ktora jest liczba pierwsza).
s_w_ir
Przykro mi to pisać ale nie działa mi perl. Sciągnołem binarke, rozpakowałem do usrbinperl ale nie moge uruchomić ani "sh configure" ani niczego co napisali aby zrobić po rozpakowaniu. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.
Jabol
ehm.. ehm... czy zrobiłeś to pod windowsem ?
s_w_ir
Znaczy się... tak:) A dlaczego pytasz? Znaczy same polecemia już w dosie próbowałem, ale nic nie wchodziło.
Jabol
Bo tak się składa, że perl jest raczej unixowy, tam się urodził i tam też głównie działa. Aby uruchomić perla musisz ściągnąć np. active-perla, który jest portem perla pod windowsa. W krasnalu perl jest już wbudowany.
s_w_ir
ok spróbuje ,dzięki.
Jabol
temat podzieliłem http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=9193
s_w_ir
To ja tylko mam pytanie o liczby całkowite, bo tamto które zadałem było nie na tym topicu co trzeba. A więc według mnie nie da się matematycznie sprawdzić czy liczba jest całkowita, a przynajmniej nie potrafie utworzyć warunku który spełniały by tylko liczby całkowite. Może komuś się to udało...
Jabol
sprawdz czy liczba zaokrąglona w którąkolwiek strone jest równa liczbie przed zaookrągleniem. W php byłoby to tak:[php:1:ae66a175e0]<?php
function calkowita($int)
{
if($int===floor($int)) return TRUE;
else return FALSE;
}
?>[/php:1:ae66a175e0]
s_w_ir
To się zgadza, ale myśle o czystym dodawaniu odejmowaniu itd. bez dodatkowych funkcji. Taka logiczna zagadka:)
kurtz
Hej
Cytat
To się zgadza, ale myśle o czystym dodawaniu odejmowaniu itd. bez dodatkowych funkcji. Taka logiczna zagadka:)
hmm mozna kombinowac - rzutowac na strona, inta i porownywac, sprawdzac zgodnosc === albo odejmowac i sprawdzac %. Niestety - nie czuje o czym myslales.

Pozdrawiam
s_w_ir
Myślałem właśnie o tym co napisałeś! Nie udało się stworzyć takiego warunku, bo ułamki zawsze spełniały warunki z %(inne pomysły padały zanim zostały napisane), a chodzi mi o użycie tylko +, -, /, * potęg i pierwiastków no i % czyli standardy w każdym języku programowania(jak przypuszczam).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.