Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Problem z poleceniem exit
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
230005
Witam wszystkich użytkowników.

Mój problem jest następujący: używając polecenia exit nie wykonuje się dalsza część strony :] . Nie skryptu php, tylko strony w ogóle. Jeśli poniżej mam jakiś tekst, to przeglądarka go nie wyświetli, a otwarte znaczniki (np body i html) pozostaną otwarte. Strona nie chce się zwalidować, a jej źródło w przeglądarce wygląda cokolwiek ciekawie - jakbym napisał do połowy. Wszystkie nawiasy są pozamykane, średniki są we właściwych miejscach - możecie mi wierzyć :].

Proszę o pomoc.
nitek
z tego co wiem, to exit zatrzyma ci cały skrypt, a całym skryptem jest cała strona php - więc nie zostanie wyświetlone to, co jest poniżej exit, nawet jeśli jest to zwykły html...
230005
A czy istnieje polecenie zatrzymujące wykonanie skryptu do jakiegoś określonego przez programistę momentu?
nitek
instrukcje warunkowe typu if, else itd...

może pokaż kawałek kodu i napisz, co chciałbys osiągnąć?
krzywy36
Jeśli Ci to coś da to możesz zrobić tak:
W pliku header.php umieszczasz wszystko co chciałbyś mieć ponad główną treścią, czyli np.
  1. <title>stronka</title>
  2. </head>
  3. <div id="tresc">

Dalej w pliku footer.php robisz
  1. </div>
  2. </body>
  3. </html>

i teraz we wszystkich plikach dołączasz te 2 pliki jeden na początku dokumentu, drugi na dole. Jak chcesz zastosowac exit to robisz:
  1. <?php
  2. if(cos)
  3. {
  4. //jakies linie kodu
  5. include('footer.php');
  6. }
  7. ?>

i wtedy będziesz miał wszystko ładnie pozamykane smile.gif
230005
Dzięki wielki wam obu w końcu sobie jakoś poradziłem - wkleiłem tą część kodu która miała go zamykać przed exitem, jak radził krzywy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.