Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html]Przekazywanie kodu html metodą POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jamalrabka
Jak wykonac przekazanie do zmiennej wartości komponentu textarea i zapisac to do pliku tekst.inc ? mam zrobiony formularz który odczytuje mi zawartosc pliku wklejając ja w pole textarea. Po zatwierdzeniu ewentualnych zmian w textarea stronka zapisuje zmiany do pliku tekst.inc. Wszystko jest łądnie i działa wporzo do momentu gdy w formularzu w polu textarea wpisze kod html. Wtedy stronka zapisuje mi do pliku tekst.inc do momentu az napotka cudzysłów lub apostrof. i wtedy sie rozjeżdrza. Jak to zrobic jak wykonac ?
przykład kodu :
formularz
  1. <?php
  2. echo &#092;"\";
  3.  
  4. echo &#092;"Wpisz treść która ma ukazać się na stronie głównej - Pamietaj o zachowaniu formatowanie HTML\";
  5. echo &#092;"$temp_tresc
  6.  
  7. &#092;" ;
  8. echo &#092;"\";
  9. echo &#092;"\";
  10. ?>

zapis do pliku
  1. <?php
  2. $nowy_dane=$post['str_g'];
  3. $plik_zapis = fopen($plik_sc,'r+'); // otwarcie pliku do zapisu 
  4. fwrite($plik_zapis,$nowy_dane);
  5. fclose ($plik_zapis);
  6. ?>
help_mee
  1. <?php
  2. $nowy_dane=htmlspecialchars($post['str_g']);
  3. $plik_zapis = fopen($plik_sc,'r+'); // otwarcie pliku do zapisu 
  4. fwrite($plik_zapis,$nowy_dane);
  5. fclose ($plik_zapis);
  6. ?>

or
  1. <?php
  2. $tresc_bez_html = htmlspecialchars($temp_tresc);
  3. echo "<form method=\"POST\" action=\"dane_str_gl_2.php\" onsubmit=\"return checkform(this)\">";
  4. echo "Wpisz treść która ma ukazać się na stronie głównej - Pamietaj o zachowaniu formatowanie HTML";
  5. echo "<p><textarea rows=\"27\" name=\"str_g\" cols=\"60\" onChange=\"msg(this.form)\">$tresc_bez_html</textarea></p>" ;
  6. echo "<input type=\"submit\" name=\"dalej\" value=\"Dalej\">";
  7. echo "</form>";
  8. ?>

Tesz tak moszna smile.gif
Pozdrawaim
hhtmlspecialshars
link poczytaj smile.gif
mike
Przy "wkładaniu" zawartości do textarea skorzystaj z htmlspecialchars()

Proszę poprawić tytuł wątku na zgodny z zasadami panujące na forum Przedszkole
Jamalrabka
Nie wiem czy robei cos nie tak ale dfalej to samo a nawet gorzej. Skorzystałem w obu rozwiązań i jak wkłądam zawartośc pliku do textarea to robei to tak :
  1. <?php
  2. $plik_sc="dane_str_gl.inc";
  3. //odczytuje istniejący plik z linkami
  4. $plik = fopen($plik_sc,'r+');
  5. $temp_tresc=fread($plik,90000);
  6. fclose ($plik);
  7. $tresc_bez_html=htmlspecialchars($temp_tresc);
  8. echo "</SCRIPT>";
  9.  
  10. echo "<form method=\"POST\" action=\"dane_str_gl_2.php\" onsubmit=\"return checkform(this)\">";
  11.  
  12. echo "Wpisz treść która ma ukazać się na stronie głównej - Pamietaj o zachowaniu formatowanie HTML";
  13. echo "<p><textarea rows=\"27\" name=\"str_g\" cols=\"60\" onChange=\"msg(this.form)\">$tresc_bez_html</textarea></p>" ;
  14. echo "<input type=\"submit\" name=\"dalej\" value=\"Dalej\">";
  15. echo "</form>";
  16. ?>

W oknie na stronei wygląda tekst z widocznym formatowaniem html.Gdy zapisze to znów po dodaniu czegoś to w pliku mam zapisane to:
  1. <p align=\"center\"><b>przykłšdowy</b> <i>tekst</i> </p> <p align=\"center\"><font size=\"6\">napisany</font> w</p> <p align=\"center\">&nbsp;<span style=\"background-color: #FFFF00\">jakims</span> edytorku kodu <font color=\"#FF0000\">html</font>. </p>
a w oryginale powinno wyglądać tak :
  1. <p align="center"><b>przykłądowy</b> <i>tekst</i> </p>
  2. <p align="center"><font size="6">napisany</font> w</p>
  3. <p align="center">&nbsp;<span style="background-color: #FFFF00">jakims</span>
  4. edytorku kodu <font color="#FF0000">html</font>. </p>
help_mee
to nie stosuj 2 tylko jeden. Najlepiej te przy wypisaniu smile.gif
Jamalrabka
No stosuje tylko jeden sposób.
help_mee
Bo teraz już nie kapuje o co chodzi.
Ty chcesz aby html był wyświetlany i interpretowany przez przeglądarke?
Jamalrabka
Ja chce zrobić możliwośc zapisu do pliku treści textarea. Docelowo w tym textarea bedzie umieszczany kod html. I ja chce zeby za pomocą przeglądarki i mojej strony php była taka możliwość. Żeby człowiek który umie tylko skopiować kod html z jakiegoś edytora i wkleić go w okienko textarea mógł "zarządzać" zawartością pliku *.inc Nie wiem jak to mozna inaczej wytłumaczyc

Nikt nie wie jak to zrobić?
Kicok
Cytat(Jamalrabka @ 4.04.2008, 18:14:31 ) *
Gdy zapisze to znów po dodaniu czegoś to w pliku mam zapisane to:
  1. <p align=\"center\"><b>przykłšdowy</b> <i>tekst</i> </p> <p align=\"center\"><font size=\"6\">napisany</font> w</p> <p align=\"center\">&nbsp;<span style=\"background-color: #FFFF00\">jakims</span> edytorku kodu <font color=\"#FF0000\">html</font>. </p>

Poszukaj na google.pl jak wyłączyć magic_quotes

Być może potrzebna jeszcze jeszcze zabawa z kodowaniem, ale to zostawimy na później.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.