Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]automatyczne tworzenie subdomen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
help_mee
Szukam takiej opcji/funkcji która stworzy mi subdomeme z czym idzie katalog o takiej samej nazwie a w nim kilka plików.
Pozdrawiam
Crozin
Zainteresuj się wildcard winksmiley.jpg
isso
hmm po pierwsze pytanie czy Twoj dostawca oferuje obsługę subdomen smile.gif po drugie wydaje mi się, że trzeba by było sprawdzić jak u niego się one Tworzą smile.gif i wtedy to wykorzystać smile.gif myślę, że nic skomplikowanego.
help_mee
1. TAK
2. Przez Direct Admin
isso
Hmmm no wiec tak... nie do końca rozumiem jak to ma działać.... ma być formularz na stronie ? czy kiedy mają się tworzyć te subdomeny ? przy rejstracji użytkownika? czy jak...

Ja bym to rozwiązał w ten sposób - powiedzmy jest to katalog dla każdego zarejstrowanego użytkownika i ma on jego login:

1. Nastepuje rejstracja użytkownika.
2. Tworzy się folder za pomocą funkcji
  1. <?php
  2. if(!is_dir($login))
  3. {
  4. mkdir($login, 0777);
  5. }
  6. ?>

gdzie
  1. <?php
  2. $login
  3. ?>
jest własnie zarejstrowanym użytkownikiem
3. Za pomocą odpowiednich funkcji, które tworzą subdomenę - nie wiem jak ona jest tworzona u Ciebie - tworzysz ją smile.gif - może zapytaj admina?
4. tworzysz 'jakies pliki' - ale kompletnie nie wiem o co Ci chodzi z tymi plikami smile.gif i na jakiej podstawie mają być tworzone smile.gif

Najlepiej jakbyś dokładniej opowiedizał o tym co chcesz i jak zrobić smile.gif
help_mee
jak zrobić katalog to wiem ale subdomene stworzyć i podpiąć pod katalog
Crozin
@help_mee - chyba naprawdę łatwiej by to było zrobić przy użyciu wildcard winksmiley.jpg

Wystarczy włączona ta opcja na serwerze (pytaj administratora) i prosty kod w PHP, który wykona odpowiednią akcję - przydatna będzie tablica $_SERVER
help_mee
o co nadal nikt nie wie?!

wildcard mnie nie interesuje...
erix
Jeśli nie masz żadnego panelu administracyjnego i dostępu do DNS, to bez wildcarda się nie da.
help_mee
Ale nie chodzi o to że nie potrafię zrobić subdomeny ... tylko aby się one automatycznie tworzyły... (Jak działa DirectAdmin?)
erix
Cytat
tylko aby się one automatycznie tworzyły... (Jak działa DirectAdmin?)

http://www.directadmin.com/api.html
help_mee
no spox... pokazuje mi jaka funkcja odpowiada za to... i co mi z tego?!

ok... możemy założyć że chce to zrobić to w wildcard oraz .ht ... jak w php spr. tę funkcję?
erix
Cytat
pokazuje mi jaka funkcja odpowiada za to... i co mi z tego?!

I to z tego, że trzeba ją wykonać w celu dodania subdomeny do konta na serwerze. Wyluzuj, człowieku.

Cytat
ok... możemy założyć że chce to zrobić to w wildcard oraz .ht ... jak w php spr. tę funkcję?

spr, czyli sprawdzić? Domenę via PHP sprawdzasz przez $_SERVER.
help_mee
To możecie mi podać jakiś konkretny przykład? - łatwiej będzie mi zrozumieć. Dziękuję za samo zainteresowanie.
erix
A czy sprawdziłeś u siebie, co ta tablica w ogóle zawiera...? Któryś z jej indeksów będzie zawierała pełny adres hosta, ale wysil się nieco i sam wypróbuj. Jak już będziesz wiedział, który to klucz, to wtedy sobie wyciągasz odpowiednie dane poprzez funkcje działające na łańcuchach tekstowych.

To już jest naprawdę proste. winksmiley.jpg
help_mee
teraz to już nie wiem co mam zrobić?!

wytłumaczcie mi to łopatologicznie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.