Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak dodać do PEAR Auth uprawnienia?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
e11
Nie wiem za durzo o PEAR, ostatnio się tym zainteresowałem i owszem spodobała mi się prostota działania klasy Auth. Jednak potrzebuję czegoś co pozwoli zarządzać dość złorzonym systemem uprawnień, przejżałem dokumentację do PEAR, przejżałem kod i stwierdziłem, że po zastosowaniu tego narzędzia będę musiał stworzyć jeszcze system do zarządzania uprawnieniami.
Czy to prawda?
kurtz
Cytat
stwierdziłem, że po zastosowaniu tego narzędzia będę musiał stworzyć jeszcze system do zarządzania uprawnieniami.
Czy to prawda?
tak

ps
blagam, przejrzyj http://sjp.pwn.pl przed wyslaniem nastepnej wiadomosci..
e11
Może rzeczywiście, źle postawiłem sprawę.
Nie chodziło mi tak naprawdę tylko o to, żeby się upewnić, czy Auth nie ma możliwości obsługiwania uprawnień, choć o to też, ale chciałem się dowiedzieć, czy nie da się go do tego celu jakoś wykorzystać.
Przyszło mi np. do głowy, że tabela z hasłami i użytkownikami, mogłaby zawierać jeszcze choćby pole status, a może Auth pobiera z bazy danych cały rekord i go gdzieś przechowje, można by go wtedy użyć, no mi by to wystarczyło do obsługi uprawnień.
Jednak z tego co mówisz kurtz, wynika dla mnie tyle, że uprawnienia to nie autoryzacja i że do obsługi uprawnień należy stworzyć osobną rzecz.
Niestety nie za dużo wiem o inżynierii programowania,(zresztą brakuje mi takiego działu na forum, bo w php to chyba jedna z ważniejszych spraw dobrze całość zaplanować), i stąd zapytam konkretnie:
Czy obsługa uprawnień i autoryzacja powinny stanowić zupełnie oddzielne (niezależne od siebie) moduły, czy nie?
e11
Boże kurtz, ja myślałem, że ci chodzi o terminologię informatyczną, a ty o ortografii, no jestem niestety dyslektyk, ale to nie unieważnia mojego posta wyżej. Przepraszam za dyskomfort, od teraz wrzucam do worda.
dragossani
Cytat
Jednak z tego co mówisz kurtz, wynika dla mnie tyle, że uprawnienia to nie autoryzacja i że do obsługi uprawnień należy stworzyć osobną rzecz. ... Czy obsługa uprawnień i autoryzacja powinny stanowić zupełnie oddzielne (niezależne od siebie) moduły,  czy nie?

Moim zdaniem zdecydowanie powinny (zazębiając się oczywiście w odpowiednich punktach). Kwestia zbudowania odpowiednich klas. Pamiętaj, że oprócz PEAR jest jeszcze PHPlib. Wiem, że sporo osób go używa. Na phpBuilder masz 3 artykuły na temat PHPlib-a.

Cytat
Niestety nie za dużo wiem o inżynierii programowania,(zresztą brakuje mi takiego działu na forum, bo w php to chyba jedna z ważniejszych spraw dobrze całość zaplanować)

Popieram na całej linii. Zdecydowanie przydałoby się forum na temat inżynierii programowania w php. Kod i rozwiązania szczegółowe to jedna sprawa, ale struktura każdej większej aplikacji to osobny temat. Już w tej chwili mam kilka tematów, które chciałbym na takim forum poruszyć. Na forum php to jakoś tak nie pasuje - za szerokie zagadnienia. Hyper, napisz co myślisz.

BTW, na forum skrypty przydałoby się przyklejone ogłoszenie z listą źródeł skryptów w sieci i może ankieta do tego (które z nich najlepsze). Przecież często problem sprowadza się do zajrzenia w odpowiednie miejsce.
e11
Jeszcze wrócę do tego PEARa i klasy Auth, bo zacząłem jej używać i przy ustawieniu error_reporting(E_ALL) i przy standartowym jej użyciu (przykład wklejony z manuala klasy Auth), wszystko zadziałało dobrze, ale z takimi oto krzakami:

Warning: Undefined index: login in c:apachehtdocsindex7.php on line 32

Warning: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:apachehtdocsindex7.php:32) in C:apachephppearAuthAuth.php on line 298

a przy innym przykładzie z tegoż manuala, klasa generowała ostrzeżenie, o niezdefiniowanej wcześniej właściwości.
No i teraz zachodzę w głowę, czy traciłem czas, dbając o to by nie pojawiały mi się żadne ostrzeżenia w skryptach, czy ci ludzie od tej klasy Auth to coś namącili?

dragossani, dzięki za wsparcie w sprawie inżynierii programowania i za brak wywodów o ortografii.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.