Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] obliczenie wartości ze wzgledu na wybrane pola
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kasiam
mam kilka formularzy w ktorych dane sa wybierane poszczegolne z selectow, oraz pola do wpisywania wartosci. W zaleznosci od wyboru jest liczona wartosc koncowa - Dokładnie jest to liczenie składki oc.
Nie wiem jak przekazac te zmienne i w zaleznosci od wyboru dokonac obliczenia.
Crozin
Jeżeli formularz wysyłasz metodą POST to dane masz w tablicy $_POST, jeżeli GETem to w $_GET.
kasiam
za pomocą POST a jak zrobic te warunki ze kak wybiore taka wartosci to ma zwrocic taki wynik, a jak wybiore inna opcje to zwroci inna?
Crozin
Manual PHP - instrukcje warunkowe/ew. switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
xbigos
  1. <?php
  2. if(isset($_POST['nazwa_pola_z_formularza'])){
  3. //tutaj co ma robic
  4. }
  5. ?>

potem sobie dodajesz kolejne warunki przez else if
Crozin
@xbigos raczej wypadało by w warunku sprawdzić wartość indexu tablicy _POST, gdyż przy wysłaniu formularza, zawsze tworzone są wszystkie pola (tuteż użyć empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zamiast isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
kasiam
z poszczegolnych formularzy zmienne maja takie same nazwy, czy musza byc inne?questionmark.gif
Crozin
W obrębie jednego formularza każde pole (z wyjątkiem type="radio") musi mieć inny atrybut name. Później w skrypcie możesz się odwołoywać do danych właśnie na podstawie tego atrybtu: $_POST['wartoscZName'] lub $_GET['wartoscZName']
kasiam
w odrebie jednego formularza mam inne zmienne, ale potem jak chce zrobic zaestawienie i pobieram te dane to wychodza mi zmienne o tych samych nazwach, wiec musza byc inne?
kasiam
w odrebie jednego formularza mam inne zmienne, ale potem jak chce zrobic zaestawienie i pobieram te dane to wychodza mi zmienne o tych samych nazwach, wiec musza byc inne?
sniezny_wilk
Cytat(Crozin @ 15.04.2008, 18:17:30 ) *
W obrębie jednego formularza każde pole (z wyjątkiem type="radio") musi mieć inny atrybut name. Później w skrypcie możesz się odwołoywać do danych właśnie na podstawie tego atrybtu: $_POST['wartoscZName'] lub $_GET['wartoscZName']

Nie prawda, wszystko może być przechowywane w tablicach, po nazwie pola wystarczy dodać "[]", czyli name="pola[]" i nadać wszystkim takie nazwy, a potem w php czytać POST'owe dane jako tablicę dwuwymiarową.
erix
Albo tak:
wszystkie selecty mają nazwę, powiedzmy, stawka[]. Potem przez foreach dla $_POST['stawka'] sprawdzasz pola i sumujesz wartości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.