próbowałem już wielu kombinacji i różnych funkcji pobierających listę plików (opendir, readdir, klasa dir, scandir) ale chyba się poddaję. Potrzebuję skryptu który:
1. pobierze listę plików z katalogu
2. odetnie rozszeżenie (pliki mają w nazwie jedną kropkę tylko i rozszerzenie html)
3. wyświetli echo nazw plików bez rozszerzenia i stworzy menu. przykładowo a href="index.php&wyswietl=start" po najechaniu na pozycję stworzoną na pdst pliku start.html. Menu ma być posortowane alfabetycznie lub według daty modyfikacji.
Mam już zrobiony skrypt, ale nie wyświetla alfabetycznie:
<?php while ($plik = $folder->read ()) { if (($zamiana_znakow != '.') AND ($zamiana_znakow != '..')) { echo'<a href=\"index.php?wyswietl=' .$file['filename']. '\">' .$file['filename']. '</a href=\"index.php?wyswietl=' .$file['filename']. '\">'; } ?>
i inny który wyświetla alfabetycznie, ale nie umiem zrobić z niego menu:
<?php if($file != '.' && $file != '..') echo '<li><a href=' .$file. '>' .$pliki . '</a href=' .$file. '>'; ?>
w tym drugim trochę namieszałem z explode bo wyświetlało dobrze (alfabetycznie i menu było z linkami. niestety z rozszerzeniem), ale po dodaniu explode wyświetla tylko ostatnią pozycję menu, a zamiast nazwy pliku wyskakuje "array".
Dziękuję z góry za pomoc. Męczę się z tym od kilku dni już. </ul id=\"menu\">