Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kanały RSS Pytania na temat możliwości!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iner
Witam
Szukam skryptu który ściągałby z innego portalu informacje z określonej dziedziny i aktualizowałby je na mojej stronie www. Słyszałem coś o kanałach RSS, ale chciałbym żeby to nie były suche nagłówki czy informacje, chciałbym zeby zawierały też jakieś foto.
Jest takie coś wogóle możliwe??

Pozdrawiam
ayeo
Jeżeli z góry wiesz z skąd będziesz ściągał dane to jest to jaknajbardziej możliwe. W sumie nawet jak nie wiesz skąd to też jest możliwe, ale jak wiesz to jest banalnie proste biggrin.gif Pozdrawiam i życzę sukcesów!
mefjiu
Jak najbardziej możliwe, a dodatkowo możesz pobierać dane z wielu stron nawet te same, analizować na zasadzie prawdopodobieństwa i jeżeli treść unikalna to dodawać. Pisałem coś takiego ostatnio fajna sprawa
iner
Hah powiedz mi tylko czy ide w dobrym kierunku z tymi kanałami RSS, załóżmy że wiem skąd będe ściągał info i co dalej?? Chyba jestem mało domyślny:P
Dzieki za odpowiedź
ayeo
Wydaje mi się, że grafiki raczej nie ściągniesz z kanału RSS biggrin.gif Musisz pobierać zawartość strony do siebie. Wyciągnąć linka do obrazka i go poprostu pobrać.
Crozin
1) Najpierw trzeba pobrać zawartość kanału RSS, aby móc w ogóle na nim operować oraz korzytając z np. simpleXML" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual odczytać interesujące nas dane
2) Jeżeli już w samym RSSie mamy pełne informacje (włącznie z obrazkami etc.) to poprostu wybieramy je
3) Jeżeli jednak są to informacje skrócone, bądź pozbawione obrazków (etc.) należy pobrać zawartość strony docelowej (czyli np. http://strona.pl/artykul.php?id=123) i przy użyciu wyrażeń regularnych wybierasz odpowiednie dane (chyba, że strona www jest poprawnym (pod względem składni) dokumentem XML - wtedy możesz użyć ponownie simpleXML)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.