Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Własny algorytm sortowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tomek58
Witam!
Próbóję napisać własny algorytm sortowania, który będzie potrzebny mi do rankingu.

Cytat
$wpisi = 0;
$wpisi2 = $wpisi + 1;
$iloscwpisow = count($baza2);
$iloscwpisow2 = $iloscwpisow -= 1;

while ($wpisi != $iloscwpisow2) {

if ($glossuma[$wpisi] > $glossuma[$wpisi2]) {
echo "<CENTER>$wpisi - $glossuma[$wpisi]
<BR>$wpisi2 - $glossuma[$wpisi2]</CENTER>"; }
if ($glossuma[$wpisi] < $glossuma[$wpisi2]) {
echo "<CENTER>$wpisi - $glossuma[$wpisi2]
<BR>$wpisi2 - $glossuma[$wpisi]</CENTER>"; }

$wpisi++; }

Troszkę się pogubiłem. Funkcja while ($wpisi != $iloscwpisow2) powinna powtarzać się, aż nie przejdzie wszystkich elementów z tablicy - czyli to jest OK. Teraz pozostaje kwestia, jak posegregować wpisy według wielkości zawartości (zawartość tablicy $glossuma jest liczbą). Będzie to troszkę skomplikowany warunek i nie wiem jak go zapisać. Jeśli $glossuma[$wpisi] - czyli wartość 1 elementu tablicy jest większa od wartości 2 elementu tablicy powinno wypisać obie wartości. Jak zrobić aby ta funkcja działała dla większej liczby elementów niż 2?

Pozdrawiam i czekam na pomoc
sniezny_wilk
Czy w tej pętli przez przypadek wyrażenie:

1. <?php
  2. $wpisi2 = $wpisi + 1;
  3. ?>

nie będzie zawsze równe 0 ? Te obliczenie lub w pętli zaraz po deklaracji while. Poza tym polecam: uksort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Nawet ładnie po polsku napisane smile.gif
kosmos
zapoznaj się z pętlą foreach jest ona wygodniejsza w php.

a tak w ogóle to po co ytrudniać sobie życie i pisać własne funkcje sortujące skoro są one już wbudowane w php smile.gif questionmark.gif
sniezny_wilk
Na sprawdzenie warunku o którym pisze Tomek, nie ma wbudowanej funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.