Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Tabela piłkarska
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marek1987
Czy jest możliwość na podstawie tabeli o nazwie "mecz", która zawiera takie dane jak gospodarz, gosc, gol1, gol2 stworzyć tabelę piłkarską, która będzie zawierać takie rubryki jak mecze rozegrane, wygrane, remisy, porażki, gole oraz punkty? Jeśli tak, to czy ktoś mógłby podać jakąś poradę jak to uzyskać? Sam nie mam na to pomysłu, więc mam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie.
sniezny_wilk
Nie bardzo wiem, o co Tobie chodzi. Kiedy chcesz tworzyć tą tabelę? Chcesz wrzucać do niej już istniejące dane ? Jakie dane chcesz do niej wrzucać? Opisz to wszystko jaśniej.
Marek1987
No to chodzi o to, że do mam tabele mysql o nazwie klub, w którym znajduje się nazwa klubu piłkarskiego.

Druga tabela mysql nosi nazwę mecz, w która ma cztery rubryki team1 (w której znajduje się id drużyny, która występuje w roli gospodarza), team2 (id gościa), gol1 (liczba goli zdobytych przez gospodarza) i gol2 (liczba goli gościa). Na podstawie zawartości tabeli mysql mecz chciałbym utworzyć tabelę piłkarską, która będzie zawierała podtsawowe dane (mecze rozegrane, gole zdobyte, stracone, punkty, zwycięstwa, remisy, porażki)
sniezny_wilk
No to musisz stworzyć sobie taką tabele i zrobić zestaw funkcji które będą "updatowały" dane, czyli np. jakaś drużyna wygrała, to zwiększać im pole z wygraną.

hmm.. chociaż Tobie chodzi chyba o coś innego. Będziesz wyszukiwać informacje najpierw po nazwie teamu jako gospodarza i gdzie wynik gol1 będzie większy od gol2, potem po nazwie jako gościa i gdzie wynik gol2 jest większy od gol1. Lub robić to jednym zapytaniem smile.gif Jak policzysz te rekordy lub dasz (z tego co pamiętam) COUNT(), to będziesz miał liczbę wygranych.. Mecze rozegrane uzyskasz przeszukując tabele i wybierając rekordy w których znajduje się ID teamu.. I tak możesz uzyskać wszystkie informacje smile.gif
Marek1987
No chodzi mi bardziej o ten drugi sposób z COUNT(), ale na razie moje wszystkie próby kończyły się niepowodzeniem.

To ja mam jedno pytania smile.gif

mam dwa zapytania:
  1. <?php
  2. $home_win = mysql_query("SELECT COUNT(*) home_win FROM mecz WHERE ligaid=1 and (team1 = ".$r['kid']." and team2 != ".$r['kid'].") and gol1 > gol2 GROUP by team1 or team2");
  3. $away_win = mysql_query("SELECT COUNT(*) away_win FROM mecz WHERE ligaid=1 and (team1 != ".$r['kid']." and team2 = ".$r['kid'].") and gol1 < gol2 GROUP by team1 or team2");
  4. ?>

Gdy dam wyświetlić ".$r['home_win']." lub ".$r['away_win']." to wyświetla dobrą liczbę. Jak je dodać? Bo próbowałem kilka sposobów i wychodzą dziwne liczby sad.gif
sniezny_wilk
No, ale skoro masz dwie zmienne, które dobrze wyświetlają liczby, to czemu nie możesz zrobić:

1. <?php
  2. $wynik = $r['home_win'] + $r['away_win'];
  3. echo $wynik;
  4. ?>

? smile.gif
Marek1987
No i nie chce to działać. Zauważyłem pewien błąd(?!), który wygląda następująco:
Gdy dam echo $home_win; to wyświetla się napis: Resource id #39

Nie wiem czy to jest błąd, dlatego chciałbym wiedzieć, czy coś jest nie tak z moimi zmiennymi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.