przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi w tym konkretnym przypadku, chodzi o to ze nie mam mozliwosci edycji my.cnf
oto tresc postu, ktory juz umiescilem na innym z forum, forumowicze zaproponowali obejscie problemu a nie jego rozwiazanie, oto on:
Mam oto problem z ktorym poradzic sobie nie moge. Otóż, po raz pierwszy zdecydoalem sie napisac www w kodowaniu utf-8, jako że trzeba isc zgodnie ze standardami

Do sedna: Mam ustawione dla konkretnych tabeli kodowanie utf-8(utf8_polish_ci), metoda porownywania wpisów utf-8(utf8_polish_ci). Kodowanie na stronie jest także utf-8(charset=utf-8). Gdy chce wyświetlić tekst z ogonkami na stronie bezpośrednio (nie wyciagajac ich z bazy) to nie ma najmniejszego problemu (notepad++ i kodowanie ustawione na utf-8 bez BOM). Natomiast jesli z poziomu phpmyadmina dodam jakąś treść i wyciagne ją na stronę to wyskakuja znaki zapytania w miejscu ogonków. Z czgo to może wynikać? Z ciekawości pisałem treść w notepad++ z kodowaniem utf-8 i przekopiowalem do formularza w phpmyadminie, gdyz myslalem ze to tutaj problem moze byc- niestety nic nie dalo.
Czy znacie rozwiazanie tego problemu?
w zalacznik dwa obrazki, zrzut struktury tabelki i zrzut tabelek w bazie, chodzi o tabelke STRONY, pozostale nas nie interesuja

po wpisaniu jakiegos wpisu z poziomu phpmyadmina z polskimi znakami pojawiaja sie potem przy podswietleniu krzaczki

Podejrzewam ze diabel tkwi wlasnie tu, niestety nie mam mozliwosci edycji tego pliku gdyz ustawienia hostingu, czy i bez tego, bede mogl korzystac z utf-8?

z gory dziekuje za wyrozumialosc