Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] problematyczne kodowanie/utf-8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zeppastian
Witajcie

przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi w tym konkretnym przypadku, chodzi o to ze nie mam mozliwosci edycji my.cnf
oto tresc postu, ktory juz umiescilem na innym z forum, forumowicze zaproponowali obejscie problemu a nie jego rozwiazanie, oto on:

Mam oto problem z ktorym poradzic sobie nie moge. Otóż, po raz pierwszy zdecydoalem sie napisac www w kodowaniu utf-8, jako że trzeba isc zgodnie ze standardami winksmiley.jpg i akurat wypadlo na moja prace inzynierską.
Do sedna: Mam ustawione dla konkretnych tabeli kodowanie utf-8(utf8_polish_ci), metoda porownywania wpisów utf-8(utf8_polish_ci). Kodowanie na stronie jest także utf-8(charset=utf-8). Gdy chce wyświetlić tekst z ogonkami na stronie bezpośrednio (nie wyciagajac ich z bazy) to nie ma najmniejszego problemu (notepad++ i kodowanie ustawione na utf-8 bez BOM). Natomiast jesli z poziomu phpmyadmina dodam jakąś treść i wyciagne ją na stronę to wyskakuja znaki zapytania w miejscu ogonków. Z czgo to może wynikać? Z ciekawości pisałem treść w notepad++ z kodowaniem utf-8 i przekopiowalem do formularza w phpmyadminie, gdyz myslalem ze to tutaj problem moze byc- niestety nic nie dalo.
Czy znacie rozwiazanie tego problemu?

w zalacznik dwa obrazki, zrzut struktury tabelki i zrzut tabelek w bazie, chodzi o tabelke STRONY, pozostale nas nie interesuja smile.gif

po wpisaniu jakiegos wpisu z poziomu phpmyadmina z polskimi znakami pojawiaja sie potem przy podswietleniu krzaczki

Podejrzewam ze diabel tkwi wlasnie tu, niestety nie mam mozliwosci edycji tego pliku gdyz ustawienia hostingu, czy i bez tego, bede mogl korzystac z utf-8?

z gory dziekuje za wyrozumialosc
erix
phpMyAdmin na starcie, pole "zestaw znaków dla połączenia" też ustaw na "utf8_polish_ci".
nevt
to ewidentnie wina phpMyAdmin i jego konfiguracji.
Polecam ściągnąć z mysql.com darmowe okienkowe aplikacje: MySQL Administrator oraz MySQL Query Browser i zapomnieć o tego typu kłopotach. powodzenia.
zeppastian
Cytat
phpMyAdmin na starcie, pole "zestaw znaków dla połączenia" też ustaw na "utf8_polish_ci".

to takze mam ustawione, nie pomaga

Cytat(nevt @ 21.04.2008, 17:22:14 ) *
to ewidentnie wina phpMyAdmin i jego konfiguracji.
Polecam ściągnąć z mysql.com darmowe okienkowe aplikacje: MySQL Administrator oraz MySQL Query Browser i zapomnieć o tego typu kłopotach. powodzenia.

pytanie czy to mi zalatwi temat? czy wszystko sie rozbija o konfiguracje mysql'a do ktorej nie mam dostepu?
erix
Gdzieś czytałem na sieci, że kodowanie połączenia powinno być takie samo, jak dla tabel, które edytujesz.

Oczywiście, z SET NAMES utf8 w skrypcie.
no_face
Pewnym sposobem rozwiazania problemu bedzie stworzenie skryptu dodajacego dane do bazy, w ten czas jezeli plik jest zakodowany w utf, charset utf i baza utf wszystko powinno byc okej.
erix
No, powinien być, ale czasem nie ma sensu wynajdywać niewiadomo jakiej armaty, skoro jest PMA na miejscu...

A to jest jeden z częstszych problemów...

Gdzieś mi się obiło o oczy, że w którychś wersjach PMA są problemy z kodowaniem, czy coś w ten deseń.
nevt
Cytat
pytanie czy to mi zalatwi temat? czy wszystko sie rozbija o konfiguracje mysql'a do ktorej nie mam dostepu?

osobiście używam tych narzędzi na kilku serwerach (lokalnie, w pracy, na hostingu home.pl) w kodowaniach utf8 i latin2 i nigdy nie miałem problemów z polskimi znakami. co prawda okienko edycyjne dla pól typu TEXT nie wyświetla niektórych polskich znaków (w zamian pokazuje kwadraciki), ale wstawia do bazy prawidłowo. zresztą, nie zamierzam na siłę przekonywać. ściągnij sobie (to nieduże instalki) i sam się pobaw ...
zeppastian
Jest dobra i zla wiadomosc, dla wszystkich zainteresowanych:
- szukalem na necie informacji na temat tej sytuacji, ktos poradzil by zainstalowac MySQL Administratora i z jego poziomu dodawac wpisy, ew. sprawdzic jak sie kodowanie ustawi
i o dziwo zeedytowalem wpis z polskimi znakami, odpalilem na stronie i co? i wszstko dziala pieknie!
dodalem nowe wpisy i dalej wszystko bez zarzutu!
z ciekawosci odpalilem phpmyadmina i podejrzalem wpisy by zobaczyc czy beda wykrzaczone, zdziwienie ogarnelo mnie kiedy znaki byly widoczne elegancko, to nie koniec niespodzianek. Dodalem wpis z PMA i co? i takze dalej dziala poprawnie ph34r.gif
zastanawiam sie z czego to moze wynikac, podejrzewam ze MySQL A. zalatwil jakims zapytaniem prz polaczeniu. Dzwine ale działa. Obawiam sie tylko ze skoro 'samo' sie naprawilo to i samo moze sie zepsuc.
Jakies sugestie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.