WItam mam 2-3 male problemy smile.gif nie wiem dlaczego ale jak ustawiam szerokosc komorki z tabeli to ona sie zmiena tzn mam forum i po lewej stronie wyswietlam autora postu/jego avatr i jesli user to admin opcje admina jednak co sie dzieje szerokosc komorki doposowywuje sie do szerokosc img tzn przy zakladaniu tematu tak sie dzieje a przy odpowiedziach juz nie i nie wiem czemu oto kod
  1. <?php
  2. $tresc_temat = $tab['tresc'];
  3. $post_temat = wordwrap(stripslashes(bbcode($tresc_temat)), 70, "r\n", 1);
  4. echo('<table>
  5. <tr style="background-color:#FFF2C5">
  6. <td style="width:130px;"><center><a href="user.php?user='.$tab['autor'].'">'.$tab['autor'].'</a></center>');
  7.  
  8. $obraz2 = avatr($tab['autor']);
  9.  
  10. echo('<a href="user.php?user='.$tab['autor'].'">'.$obraz2.'</a></td>
  11. <td width="100%"><font size="1">Dodane: '.$tab['data'].'</font><Br><Br>'.$post_temat.'</td>
  12. </tr></table><table>');
  13.  
  14. while($dane = mysql_fetch_assoc($wynik8)) {
  15.  
  16. $tresc = $dane['tresc'];
  17. $post = wordwrap(stripslashes(bbcode($tresc)), 70, "r\n", 1);
  18.  
  19. if($dane['pid'] % 2 == 0) $post_kolor = '#FFF2C5'; else $post_kolor = '#CCCCCC';
  20.  
  21. echo('<tr style="background-color:'.$post_kolor.'">
  22. <td style="width:135px;"><center><a href="user.php?user='.$dane['autor'].'">'.$dane['autor'].'</a></center>');
  23.  
  24. $obraz3 = avatr($dane['autor']);
  25.  
  26. echo('<center><a href="user.php?user='.$dane['autor'].'">'.$obraz3.'</a></center>');
  27. if($_COOKIE['prawa'] == 2) {
  28. echo('<center><a href="?strona='.$strona.'&action=delete&cid='.$dane['cid'].'&tid='.$dane['tid'].'&pid='.$dane['pid'].'&autor='.$dane['autor'].'"><input type="submit" value="Usun" style="background-color:#ECECEC; color:#000000; border: 1px solid blue;"></a>
  29. <a href="?strona='.$strona.'&action=edit&cid='.$dane['cid'].'&tid='.$dane['tid'].'&pid='.$dane['pid'].'&autor='.$dane['autor'].'"><input type="submit" value="Edytuj" style="background-color:#ECECEC; color:#000000; border: 1px solid blue;"></a></center>');
  30. }
  31. echo('</td>
  32. <td width="100%"><font size="1">Dodane: '.$dane['data'].'</font><Br><Br>'.$post);
  33.  
  34. if($dane['edit'] == 'tak') echo('<Br><Br><center><b>Post edytowany przez: <a href="user.php?user='.$dane['edit_by'].'">'.$dane['edit_by'].'</a></b></center>');
  35.  
  36. echo('</td>
  37. </tr>');
  38. }
  39. ?>

NIe wiem co jest zle skoro ustawiam ile ma miec px
Tutaj mozna zobaczyc jak to wyglada
http://www.marcio.szu.pl/posts.php?kategor...ul_topic=avatry
http://www.marcio.szu.pl/posts.php?kategor...ic=Nowy%20uklad
I jak widac dzieje sie to w pierwszym linku gdzie autor tematu ma male img i komorka tabeli dopasowywuje sie do jejo szerokosc natomiast w 2 linku jak widac szerokosc tabeli jest taka jak wszystkie inne posty bez wzgledu na wielkosc img co robie zle?questionmark.gif?

Potem mam jeszcze 2 inne mniejsze problemy mam kod uploadu
  1. <?php
  2. if(!empty($_FILES['up_file'])) {
  3.  
  4. $uploaded_file = $_FILES['up_file']['tmp_name'];
  5. $tmp_dir = './grafa/avatry/';
  6. $extension = array('image/jpg', 'image/jpeg', 'image/gif', 'image/png');
  7. $roz = $_FILES['up_file']['type'];
  8. $info=getimagesize($uploaded_file);
  9. $typ=$info['mime'];
  10. $szerokosc=$info[0]; 
  11. $wysokosc=$info[1];
  12. $width = 130;
  13. $height = 130;
  14. $quality = 75;
  15.  
  16. if(@is_uploaded_file($uploaded_file)) {
  17.  
  18.  if(in_array($roz, $extension)) {
  19.  
  20. $nazwa = $tmp_dir.$_COOKIE['name'].'.jpg';
  21.  
  22. if(file_exists($nazwa)) unlink($nazwa);
  23.  
  24. if($szerokosc > 135 && $wysokosc > 135) $obraz = skaluj($uploaded_file, $width, $height, $nazwa, $quality); else $obraz = $nazwa;
  25.  
  26. if(@move_uploaded_file($uploaded_file, $obraz)) {
  27.  
  28. echo('<center><b style="color:#f00">Uploadowano '.$_FILES['up_file']['name'].' </b></center><Br>');
  29. }
  30. else echo('<center><b style="color:#f00">Blad podczas uploadu</b></center><Br>');
  31. }
  32. else echo('<center><b style="color:#f00">Dozwolone rozszerzenia .jpg/.jpeg/.gif/.png</b></center><Br>');
  33. }
  34. }
  35. ?>

I mam 3 pytania
1. czy dobrze sprawdzam rozszerzenie bo innych plikow niz tez podaje w array() nie pobiera ale wiem ze mozna walkowac upladu za pomoca live http headers zmieniajac naglowek typu i wysylajac na nowo ale na servie szu.pl wyskakuje blad ale czy na innych bede bezpieczny??

2. Jak widac gdy zmienia sie avatr to dzieja sie 2 dziwne rzeczy jedna jest taka ze gdy dalem wieksze obrazki niz 1mb albo z duza rozdzielczoscia to przy skalowaniu img byl caly czarny skalowal sie ale nie mial kolorow tylko byl caly czarny(jak chcecie to sprobojcie czy u was tez sie tak dzieje)

3. nastepna rzecz jaka zauwazylem to ze czasami przy zmianie img i zapisie w katalogu jest nowy img lecz wyswietla sie jeszcze ten stary czyli ten stary bedzie dopoko nie zostanie usuniety z cache czy co jak to poprawic??

EDIT: 2. Jak widac gdy zmienia sie avatr to dzieja sie 2 dziwne rzeczy jedna jest taka ze gdy dalem wieksze obrazki niz 1mb albo z duza rozdzielczoscia to przy skalowaniu img byl caly czarny skalowal sie ale nie mial kolorow tylko byl caly czarny(jak chcecie to sprobojcie czy u was tez sie tak dzieje)
ROZWIAZANE musialem zmienic troche funckje skalujace bo skalowala tylko jpg/jpeg a png i gif juz nie

P.S konto na ktore mozna wejsc zeby to zobaczyc to
LOGIN: uw_test
HASLO: uw_test