Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL/Apache] MSSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pricho
Witam wszystkich, rzadko tu bywam i staram się nie zawracać "gitary" niepotrzebnie, ale błagam niech mi ktoś pomoże!
Na IP1 stoi sobie i pracuje spokojnie serwer MSSQL 2005. Na IP2 stoi sobie spokojnie Na WinXP2003 Server: Apache, PHP, MySQL i też żyje sobie dobrze, bawi sie świetnie smile.gif
Błagam powiedzcie jak skonfigurować Apacha abym mógł przez PHP odpytywać bazę na IP1!
Od razu mówię, że w przypadku próby połączenia poleceniem mssql_connect() nic się nie wyświetla na stronie, wogóle żadne polecenie mssql* nie daje żadnego rezultatu.
Proszę - poprowadźcie mnie za rączkę i pomóżcie - przecież napewno komuś udało się już tego dokonać, prawda?
Pozdrawiam
Marcin
nevt
przyczyn może być tysiąc, więc zacznij od tego:

włącz wyświetlanie błędów w PHP. zobacz jaki komunikat błędu dostajesz przy próbie połączenia z mssql. jak już będziesz wiedział, czy problem jest z połączeniem (czyli do poprawy konfiguracja serwerów www i db), czy z konfiguracją PHP (np. brak biblioteki mssql) to wróć tutaj i podziel się z nami tą wiedzą. może wtedy uda się znaleźć rozwiązanie ...

no i dodaj tag do tematu - już jest dwóch chętnych do jego zamknięcia ... to nie żarty ...
pricho
Witam, najmocniej przepraszam za brakujący TAG - nie zauważyłem...
Po włączeniu w Apachu raportowania błędów, wyświetla mi się banalny komunikat:
Fatal error: Call to undefined function mssql_connect() in C:\www\test.php on line 8 sad.gif
Nie wiem co dalej....
pricho
Witam sad.gif
na początku serdecznie dziękuję za wskazówki, jednak chyba coś mało inteligentnie podchodzę do tematu.
Poszedłem za wskazówkami, ściągnąłem brakującego dll, ściągnąłem ze strony Microsoftu nowe dll przeznaczone do współpracy PHP z SQL i nic!
Jednak nie może mnie opuścić myśl, że mój problem tkwi po stronie ustawień serwera Apache, gdyż z uporem maniaka przeglądarka wyświetla mi komunikat o nie zrozumiałym poleceniu mssql_connect!
Fatal error: Call to undefined function mssql_connect() in C:\www\swpn\test.php on line 8
Co mnie jeszcze zastanawia, że w przypadku wywołania funkcji phpinfo() nie mam żadnej sekcji dotyczącej mssql.
W dalszym ciągu proszę o wskazówki... pomóżcie mi!!
ab0012
odkomentowałeś w php.ini linijkę:
Kod
extension=php_mssql.dll
pricho
Oczywiście!
dodałem jeszcze ściągniętą ze strony Misrosoftu bibliotekę i również dopisałem do php.ini:

extension=php_sqlsrv.dll
nevt
gdzieś mi w necie przemknęła sugestia, że wszelkie biblioteki dll pochodzące od m$ muszą być dodatkowo wgrane do katalogu /windows/system albo /windows/system32, poczytaj TUTAJ
pricho
Cytat(nevt @ 24.04.2008, 09:22:26 ) *
gdzieś mi w necie przemknęła sugestia, że wszelkie biblioteki dll pochodzące od m$ muszą być dodatkowo wgrane do katalogu /windows/system albo /windows/system32, poczytaj TUTAJ

tak też zrobiłem! wszystkie biblioteki są wgrane do php/ext/ i window/system32
Natomiast co mnie zastanawia, że Apache przy starcie nie krzyczy, że nie może zainstalować bibliotek dll, a po wywołaniu phpinfo() nie pokazuje żadnych informacji o MsSQL sad.gif
------------------------------------------------------------------------------------------------------
no i się udało... dzięki Waszym wskazówkom zmuszałem się do przekopywania co i rusz większej ilości dokumentacji i odkryłem że nie włączyłem jeszcze jedno modułu php_msql.dll - wstydnis.gif no poprostu OSIOŁ ze mnie !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.