Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zmiana rozmiaru obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
image
Mam galerie zdjęć niestety zdjęcia zajmują dużo przez co długo się łądują i żrą bardzo dużo transferu. Czy ktoś ma moze skrypt do zmiany rozmiaru zdjęcia? Mam już pętle,która przeleci po każdym pliczku i w nią bym sobie tą funkcję wstawił. Myślałem o 1000x750px
Z góry thxx wielkie
Crozin
imagecopyresampled" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - a w manualu masz przykład.
image
Wielkie dzięki,ale jeszcze jedno pytanie. Serwer mam na boo.pl i jest tam około 300 zdjęć i nie chce to przekonwertować bo pisze,ze przekroczyło limit czasowy...Czy można by było zrobić jakiś skrypt,żeby konwertował np.po 10zdjęć?
Narazie wygląda to tak:
  1. <?php
  2. function image($filename, $zapisDo) {
  3. list($width, $height) = getimagesize($filename);
  4. $new_width=$_GET['w'];
  5. $new_height=$_GET['h'];
  6.  
  7.  
  8. $image_p = imagecreatetruecolor($new_width, $new_height);
  9. $image = imagecreatefromjpeg($filename);
  10. imagecopyresampled($image_p, $image, 0, 0, 0, 0, $new_width, $new_height, $width, $height);
  11. imagejpeg($image_p, $zapisDo, 100);
  12. }
  13. $sciezka = "fotki";
  14. $folder = opendir($sciezka);
  15. while (false !== ($plik = readdir($folder))) {
  16. if($width<$new_width || $width = $new_width ||$height<$new_height || $height = $new_height){}
  17. else {
  18.  image("$sciezka/$plik","$sciezka/$plik");
  19.  echo "<a href=\"$sciezka/$plik\">lol<br></a>";
  20.  
  21.  }
  22.  }
  23. ?>

Nie wiem jeszcze dlaczego to nie działa:
  1. <?php
  2. if($width<$new_width || $width = $new_width ||$height<$new_height || $height = $new_height)
  3. ?>
Bo i tak jak dam mniejsze albo większe to się wykonuje,a tak myślałem,ze np.dałbym jakiś limit,a potem by te przekonwertowane omijał i brał następne..Co o tym myślicie?
MMPrime
Porównanie w PHP to ==, w tym ifie masz =.

Co do ograniczenia czasowego możesz użyć funkcji set_time_limit by je zwiększyć, lub całkowicie zlikwidować jeżeli serwer pozwoli. Jeżeli nie to pozostaje Ci ograniczyć while do 10 plików, zapisywać w adresie url gdzie skończył i od tego miejsca zaczynać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.