Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Wygasające" strony...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
radziel
Odrazu mówię że szukałem ale nic nie moglem znaleźć więc poraz kolejny zwracam się z zapytaniem do Was winksmiley.jpg

Mam do napisania dość duży skrypt i zatrzymałem się przy jednej rzeczy której nie mogę rozgryźć... Powiedzmy że na stronie jest formularz a w nim jakieś tam pola... - użytkownik je wypełnia naciska "Wyślij" a wszystkie dane są wysyłane POST'em do następnej strony... Ale coś go olśniło i nacisnął WSTECZ... przeglądarka w takim wypadku zwraca "Strona Wygała..." Można to jakoś ominąć? Chciałbym aby pokazywała się ta wcześniejsza strona odrazu...
rzseattle
Ehh ja troche sie z tym nameczylem i musze przyznac ze jedyne co zdalo egzamin to uzeycie header("Location: strona.php") - bo przy wysylaniu danych POST przegladarka zawsze sie pluje czy ponownie wyslac dane. Przykladowo na tym forum wszystko jest robione przez redirect popatrz w kod winksmiley.jpg. Radziel na dev.phpbb.com.pl przeciez o tym byla mowa i nawet singollo gotowa funkcje zapodal winksmiley.jpg.
radziel
Cytat
[...]Radziel na dev.phpbb.com.pl [...] singollo gotowa funkcje zapodal winksmiley.jpg.

Tylko zabardzo nie rozumiem działania tej funkcji :-/
rzseattle
Dobra tamtej nie bede cytowal ale masz tu uproszczoenie

[php:1:369daa9ebf]<?php
function retirect( $page, $args=FALSE ){
$request = $page;
if ($args){
$vars.='?';
foreach($args as $name=>$value)
$request.=$name.'='.$value.'&';
}
header ("Location: $request");

}
?>[/php:1:369daa9ebf]

No i po wykonaniu wszystkich operacji jakie miala wykonac strona uzywasz tej funkcji na koncu skryptu wywolujac ta strone jaka miala sie wyswietlic z tablica argumentow $args.
radziel
Hm... tą funcję wywołuję na stronie z formularzem i podaję za $page stronę która to przetwarza czy odwrotnie?
rzseattle
Cytat
Hm... tą funcję wywołuję na stronie z formularzem i podaję za $page stronę która to przetwarza czy odwrotnie?

Po otrzymaniu danych post musiz uzyc tej funkcji - to tak jak na forum piszesz posta - potem sie wyswietla ze napisales i czy chcesz zobaczyc wiadomosc, w tym momecie zostal uzyty header i dzieki temu ta strone mozesz odswiezac, powracac do niej przez wstecz i nie pisze ze strona wygasla. Uff mam nadzieje ze cos zrozumiales winksmiley.jpg
radziel
Uff.... juz tak smile.gif
seaquest
a czy nie wystarczy dac do stronki no-cache :?:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.