Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] dodawanie do dwóch tabel jednoczesnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam.
Czy jest opcja dodawania z danego formularza wyników do paru tabel bazy danych jednocześnie.

Mamy tabele
newsy -> id, tytul, kategoria autor, wstep, rozwiniecie, zrodlo
kategorie -> id_kategorii -> nazwa_kategorii

Będzie formularz, z którego chciałbym odsyłać dane do tych 2 tabel.

pole w formularzu "kategoria" odsylaloby treść do tabeli "newsy", kolumny "kategoria" i do tabeli "kategorie" -> id_kategorii -> nazwa_kategorii.

Ogólnie rzecz biorąc, chcę zrobić system newsów, który szuka newsów również po kategoriach (dodatkowo będzie formularz do tworzenia nowej kategorii). Jeśli macie o wiele lepsze pomysły, to oczywiście z miłą chęcią się z nimi zapoznam.

Jeśli ktoś byłby tak miły, żeby pomóc...
potreb
Eh, skoro masz dwie tabele. W kategoriach tworzysz kategorie. Do newsów zapisujesz informacje o newsie i o id kategori do kolumny kategoria, więc nie wiem czy chodzi ci o coś innegoi
Larges
ok więc rozwijam mój problem.

chcę zrobić, aby w newsie był link, który odsyła do kategorii newsów. Jak wiadomo kat newsów może mieć polskie ą ę itd.
robię np tabelę:

newsy -> id, tytul, kategoria, autor, wstep, rozwiniecie, zrodlo

Potrafię odsyłać z rozwinięcia newsa do stronki, gdzie jest cały news.
Teraz chciałbym zrobić, aby był aktywny link z podaną nazwą kategorii. Czyli klikam na kat "samochody" i pojawiają się newsy z tej kat (np tytuly newsow będące linkami do całosci newsow).

Jak radzisz zdefiniować opcję wyszukiwania newsow z danej kategorii? może być na jednej tabeli. Poproszę o koncepcję.
potreb
A rozumiem, jak np wyswietla ci się news, chcesz np pod tytułem wrzucić nazwe do której kategorii, jest przypisany. A gdy się kliknie na ta kategorię pokaże wszystkie newsy z kategorii np samochody. Czyli możesz to zrobić na zasadzie pobierania danych z dwóch tabel

zapytanie np:
  1. <?php
  2. $sql = "SELECT newsy.id, newsy.tytul, newsy.kategoria, newsy.autor, 
  3. newsy.wstep, newsy.rozwiniecie, newsy.zrodlo, kategorie.id_kategorii,
  4.  kategorie.nazwa_kategorii WHERE newsy.kategoria=kategorie.id_kategorii ORDER by
     newsy.id"
    ;
  5. $query = mysql_query($sql);
  6. while($row = mysql_fetch_array($query) {
  7. echo $row['tytul']; //czyli tytuł newsa
  8. echo $row['wstep']; //czyli tytuł newsa
  9. echo $row['nazwa_kategorii']; //czyli tytuł newsa
  10. }
  11. ?>

Czyli jeżeli w newsie zapisane jest id kategori np 1 to wyświetli newsy kategorii. A pozniej tylko link i podobne zapytanie tylko że zamiast kategorie.id_kategorii przypisujesz np zmienna id i przez $id=$_GET['id']; pobierasz jej wartość
Larges
Masz może opcje zrobienia tego specyfiku na jednej tabeli?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.