Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak ukryc uzytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczabik
Chciał bym na strone zrobic takie coś ze wybranego uzytkownika o jakis tam id nie pokazywało by w panelu kto jest online Chodzi mi jak ukryc uzytkownika oraz chcial bym by pokazywalo ile jest ukrtych online osób wie ktos jak to zrobic chodzi mi tylko o kod ja sobie juz to dostosuje do swojego
webdice
  1. <?php
  2. if ($zmienna_z_id_uzytkownika != 1)
  3. {
  4. // tu kod pokazujący użytkowników on line. 
  5. }
  6. ?>

Oczywiście rozwiązanie dość trywialne. Proponuje utworzyć sobie tablicę z ID użytkowników i za pomocą in_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual sprawdzać do jakiej grupy należy dany użytkownik.

P. S. Przenoszę na Przedszkole.
Crozin
Napisz może w jaki sposób generujesz listę użytkowników online winksmiley.jpg
crafter
to zrób tak
opcje online zrob tak ze dajesz do tabeli kolumnę online i przy logowaniu updatujesz mu na 1 a przy wylogowywaniu na 0 i sprawdzasz po wszystkich rekordach w tabeli user dajesz zapytanie select * From user where online=1 zwraca ci liczbe rekordow online tak samo zrob z ukrytymi daj w tabeli pole ukryty i oprogramuj go ze jak klient nacisnie checboxa ukryty to wtedy updatuj wartosc 1 i zapytaniem pobierz ukrytych i zlicz ich liczbe
Crozin
@crafter a co jeśli "wyloguję się" nie wylogowywując się? Czyt.: zamknę okno przeglądarki i tyle?

Użytkowników online zdecydowanie lepiej zrobić inaczej - w osobnej tabeli w bazie danych. Przykładowa struktura:
Kod
userID - ID uzytkownika
loginTime - czas (w formacie UNIXowym) zalogowania
lastActive - czas (w formacie UNIXowym) ostatniej akcji (przy każdym przeładowaniu uaktualniasz tą wartość)
hidden - czy ukryty (1) czy nie (0)
Typ tabeli możesz dać MEMORY.

I proste zapytanie:
  1. <?php
  2. $limit = time() - 60 * 5; //5min wstecz
  3. $query = 'SELECT * FROM uzytkownicyOnline WHERE lastActive >= ' . $limit . ' ORDER BY lastActive DESC;';
  4. ?>
To zapytane wybierze wszystkich użytkowników, którzy wykonali jakąś akcję (odświeżyli stronę) w ciągu ostatnich 5 min.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.