Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z formularzem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shoes
witam,
prosze o podpowiedz:

mam dwa buttony
Kod
<form id="a" action="<? $_SESSION["moja"]=1; ?>" method="POST">
<p>
  <input type="button" name="nowosc1" onclick="parent.location='pokaz.php'" value="Pokaż">
</p>  
</form>
<form id="b" action="<? $_SESSION["moja"]=2; ?>" method="POST">
<p>
  <input type="button" name="nowosc2" onclick="parent.location='pokaz.php'" value="Pokaż2">
</p>
</form>

chcialbym zeby po kliknieci na button pierwszy $_SESSION["moja"]=1 a gry klikne na drugi button $_SESSION["moja"]=2. poki co $_SESSION["moja"]= zawsze 2. nie wiem jak to zrobic ;/ wiem pewnie to banalnie proste ..coz prosze o odpowiedz
ayeo
Witam!
Jak wklejasz próbkę kodu używaj znaczników BBcode. Poza tym Twój tytuł nic nikomu nie mówi, proszę go zmienić. Co do Twojego problemu to całkowicie nie rozumiem po co używasz zmiennych sesyjnych. Napisz co dokładnie chces uzyskać bo ten kod jest bezsensu.
Pozdrawiam!
piotrooo89
czy tylko ja myślę że to się nie trzyma kupy ?
shoes
;] wiec mam dwa buttony i jak klikam pierwszy to informacja ze kliknalem pierwszy jest przesylana do storny pokaz.php ktora pokazuje opis produktu 1 , gdy klikam button 2 to wyswietla mi sie ta sama strona tylko juz z opisem produktu 2 , czyli w zaleznosci od kliknietego buttona na stornie pokaz.php pojawia mi sie opis produktu pobierany z bazy. wiem jak pobrac z bazy porblem w tym ze nie wiem jak przeslac ta wiadomosc do pokaz.php ze kliknalem przycisk 1 czy 2.

thx
ayeo
  1. <?php
  2. <form id="a" action="pokaz.php?id=1" method="POST"> <p><input type="button" name="nowosc1" onclick="parent.location='pokaz.php'" value="Pokaż"></p> </form>
  3. ?>

W pliku pokaz.php zczytujesz wartość id ($_GET['id']);

Pozdrawiam!
itsme
jako ze jestes nowy nie dostaniesz warna
zalecam zapoznac sie z regulaminem exclamation.gif!

w temacie nie pisz kim jestes ale opisz problem :-)))
shoes
odczytuje tak i nic nie wyswietla

1. <?php
  2. $pokaz = $_GET['id'];
  3. echo "pokaz=". $pokaz;
  4. ?>
piotrooo89
a masz w ogóle cokolwiek w $_GET ? bo może sie okazać że odczytujesz pustą tablice.
shoes
mam to

1. <?php
  2. <form id="a" action="pokaz.php?id=1" method="POST"> <p><input type="button" name="nowosc1" onclick="parent.location='pokaz.php'" value="Pokaż"></p> </form>
  3. ?>
piotrooo89
a może zrób tak:

1. <?php
  2. <form id="a" action="pokaz.php?id=1" method="GET"> <p><input type="button" name="nowosc1" onclick="parent.location.href='pokaz.php'" value="Pokaż"></p> </form>
  3. ?>
ayeo
To w ogóle dziwny pomysł, żeby robić to na formularzach...

plik pokaz.php
Kod
<?
echo $_GET['id'];
?>

<form action="pokaz.php?id=1" method="POST">
    <input type="submit" value="id1">
</form>

PS Proszę poprawić tytuł tematu wreszcie! Inaczej zamknę temat!
shoes
to jak biggrin.gif
Shili
Spróbuj na zwykłym odnośniku. Chyba trochę bardziej elegancko.
ayeo
Kod
<?
echo $_GET['id'];
?>

<form action="pokaz.php?id=1" method="POST">
    <input type="submit" value="id1">
</form>

Tak działa, ale po co ten formularz.... ?
piotrooo89
normalnie linkiem.

robisz takie cos:

1. <a href="pokaz.php?id=1>Pokaz 1</a>
  2. <a href="pokaz.php?id=2>Pokaz 2</a>

i w pliku pokaz.php:

1. <?php
  2. if (!empty($_GET['id']))
  3. {
  4.  $pokaz = $_GET['id'];
  5.  echo $pokaz;
  6. }
  7. ?>
mike
Nie powinienem tego robić ale ... zamykam wątek.

Masz gdzieś prośbę opiekuna działu i moderatora i masz nadzieję na pomoc. Żartujesz sobie chyba.

//poprawione, otwieram
//ayeo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.