Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przezroczystość
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Michu
Witam. Mam następujący kod:

HTML
  1. <div class="main">
  2. <div class="content">
  3. <p>A tutaj walnę jakiś tekst o tym jak superhiperturboburbobombastyczny jest ten serwis.</p>
  4. <p align='justify'>I jescze trochę tekstu. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. Tu jakiś tekst. </p>
  5. </div>
  6. </div>

CSS
  1. .main {
  2. background: #303030;
  3. border-bottom: 1px solid #2A2A2A;
  4. border-left: 1px solid #2A2A2A;
  5. filter:alpha(opacity=50);
  6. -moz-opacity:0.5;
  7. -khtml-opacity: 0.5;
  8. opacity: 0.5;
  9. }
  10. /* content elements */
  11. .content p {
  12. filter:alpha(opacity=100);
  13. -moz-opacity:1;
  14. -khtml-opacity: 1;
  15. opacity: 1;
  16. }

Chcę ustawić tło diva 'main' na półprzezroczyste, ale tekst ma pozostać normalny. Gdy ustawiam odpowiednie parametry dla <p> tekst pozostaje przezroczysty. Dzieje się tak ponieważ tekst jest już półprzezroczysty, a ustawienie opacity=1 nic nie zmienia. Gdybym ustawił opacity dla tekstu na 0.8 otrzymałbym tekst przezroczysty w stopniu 0.5x0.8=0.4

Pytanie brzmi: jak obejść tą sytuację nie zmieniając struktury html'a? Na pewno istnieje jakieś proste rozwiązanie ale jakoś nie mogę na nie wpaść.
.radex
No właśnie myślę, że nie zbyt. Ustawienie opacity zmienia przezroczystość wszystkiego co jest w środku... Jedyne co mi przychodzi na myśl, to osobne elementy (rodzeństwo) i pozycjonowanie. Wielokrotnie problem mnie denerwował, ale nigdy nie było to coś na tyle ważnego, żeby się tym przejmować tongue.gif

EDIT:

no i wyrzuć -moz-opacity i -khtml-opacity. Teraz i tak nikt nie używa starych Gecko czy KHTML
Michu
Sugerujesz umieszczenie tekstu nad półprzezroczystym divem? Chyba odpada, tekst będzie miał zmienną długość a coś musi "rozpychać" div od środka aby miał odpowiednie rozmiary.
.radex
A próbowałeś nadać temu <p> opacity powyżej 1? Szczerze mówiąc wątpię, czy zadziała, ale możesz sprawdzić.
Michu
Próbowałem, ignoruje wartości powyżej 1.

EDIT:
Mam rozwiązanie:
http://www.dedestruct.com/2008/03/06/how-t...opaque-content/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.