Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie zawartości folderu na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dragan
Witam wszystkich. Mam na swojej stronie taki oto skromny skrypt

1. <?php
  2. $dir = 'absolwenci/dane'; // Your Directory
  3. $files = scandir($dir, 0);
  4. for( $ctr = 1; $ctr < sizeof( $files ); $ctr++ ) {
  5. if($files[$ctr] != "." && $files[$ctr] != "..")
  6. print "<li><a href=\"absolwenci_listy.php?rocznik=$files[$ctr]\">$files[$ctr]</a></li>";
  7. }
  8. ?>

Bardzo mi pasuje, ale ma jeden mankament - wkleja do <a href="... i opisu linka rozszerzenia plików, a nie chcę, żeby tak było (w jednym katalogu jest tylko jeden typ plików) Mógłby mi to ktoś przerobić? Bardzo by mi to pomogło.

Dziękuję z góry i pozdrawiam
phpion
Do wyświetlenia samej nazwy pliku możesz użyć pathinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub po prostu str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual aby usunąć rozszerzenie.
Dragan
Cytat(phpion @ 29.05.2008, 18:46:07 ) *
Do wyświetlenia samej nazwy pliku możesz użyć pathinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub po prostu str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual aby usunąć rozszerzenie.

Gdybym wiedział, jak to użyć, to sam bym to zrobił... ale nie wiem jak. sad.gif
phpion
Przykłady w manualu są przecież bardzo jasne, a samo użycie funkcji to żadna filozofia.

// EDIT:
Podam pomocną dłoń:
  1. <?php
  2. $nazwaPliku = str_replace('.rozszerzenie', '', $nazwaPliku);
  3. ?>

Drugi parametr to pusty string bo nie chcemy zamieniać rozszerzenia na nic, tylko się go pozbyć.
Próbuj!
marcio
albo basename() z przedrotskiem ale bez przesady w manualu masz wszystko podane na tacy smile.gif
Dragan
Ooo. Dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.