Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]jak odswiezyc strone z innej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
altar
witam,

chcialbym zrobic cos takiego ze na stronie w okno2 mam link czy button i po nacisnieciu go odswierza mi sie strona w okno1, ktore jest glownym oknem strony(index.html)
lub jak odswierzyc nie cale okno1 a tylko div'a w nim?

czy moglby mnie ktos naprowadzic na rozwiazanie?
Shili
Js (ajax). Przynajmniej w przypadku divów. Jest sporo przykładów do tych rzeczy winksmiley.jpg

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z oknami. Z jednego okna/taba przeglądarki chcesz odświeżać inny, czy coś innego rozumiesz pod pojęciem okno?
altar
narazie Ajaxem nie chce sie bawic, wiec chodzi o okno. ok wyjasnie jeszcze raz.

mam strone, index.html, na tej stronie klikam link i otwiera mi sie drugie okno przegladarki gdzie zostaje zaladowana strona np strona.html i na strona.html mam link po kliknieciu w ktory chce zeby index.html sie przeladowal/odswiezyl.

byloby super gdyby odswiezyl sie tylko div w index.html ale jesli jedynym sposobem jest ajax to narazie nie chce.
simperium
da się to zrobić.
Wpierw w pliku index.html w ustaw metadane na cache-no , czyli by przeglądarka nie zachowywała strony w pamięci (na temat meta danych przeczytasz w każdym kursie html), ponadto dobrze, by ramka w której jest index.html się jakoś nazywała, np ramka_indexu. To jest istotne, bo link powinien wyglądać tak:

1. <a href=index.html TARGET=ramka_indexu>

W ten sposób odświeżenie nastąpi poprzez ponownie otwarcie strony www, która automatycznie się zaktualizuje, bo przecież nie będzie z cache-owana w przeglądarce.
erix
No, da się, ale AJAX-em by było najlepiej. Czemu przed tym uciekasz? To Cię nie ominie, a im wcześniej się nauczysz, tym lepiej. ;]

pisane z palca
Kod
function okno(){
window.open(//blablabla
}

plik z drugiego okna
Kod
function reload1(){
window.opener.reload();
}
simperium
w sumie to nawet chyba ta opcja działałaby bez bibliotek ajaxa, a więc w samym javascript?
erix
Tak, ale jakkolwiek - musisz się męczyć z popupami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.