Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z pomniejszaniem za pomoca GD...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Chcialbym pomniejszyc obrazek za pomoca GD ale wywala mi blad:

Cytat
Fatal error: Call to a member function on a non-object in C:\usr\apache\httpd\html\test.php on line 10

1. <?php
  2.  
  3. $config['image_library'] = 'GD2';//zamiast GD daj GD2 to nie pogorszy zdjęcia
  4. $config['source_image'] = '/finesseneyo.jpg';//sciezka do zdjecia
  5. $config['create_thumb'] = TRUE;//tworz miniature
  6. $config['maintain_ratio'] = TRUE;//zachowaj proporcje
  7. $config['width'] = 75;//szerokosc
  8. $config['height'] = 50;//wyskosc
  9.  
  10. $this->load->library('image_lib', $config);
  11.  
  12. $this->image_lib->resize();
  13.  
  14. ?>

Przyznam ze pierwszy raz cos takiego robie wiec mozliwe ze czegos zapomnialem napisac. Bylbym wdzieczny za pomoc w rozwiazaniu tego problemu...

Pozdrawiam
mike
1. To jakiś wycinek z klasy. Odnosisz się do $this a pokazujesz tylko fragment kodu. Nie za bardzo Ci pomożemy;
2. Odnosisz się do $this->load jak do obiektu ale to nie jest obiekt. Z tym jest właśnie związany błąd. Jak i czy w ogóle tworzysz obiekt load?
JamalBIG
No to teraz juz sam nie wiem... Poprostu chodzi mi stworzenie miniatury zdjecia za pomoca GD... Wiecie moze jakiegos manuala?
mike
Cytat(JamalBIG @ 3.06.2008, 13:02:43 ) *
No to teraz juz sam nie wiem... Poprostu chodzi mi stworzenie miniatury zdjecia za pomoca GD... Wiecie moze jakiegos manuala?
No i cieszę się bardzo. Tylko to co podałeś to tylko wycinek kodu. Albo masz całość i pokażesz więcej albo wyciąłeś coś bezmyślnie z większej całości i liczysz, że zadziała.
A czy "wiemy" jakiegoś manuala? Na forum jest dział z gotowymi rozwiązaniami, tam masz funkcję do robienia miniatur.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.