Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] Wstawianie danych do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
natomiast
Witam biggrin.gif
Mam cos takiego:
http://areksmolarek.republika.pl/temp.jpg
Prawy panel (lista osób, pola tekstowe itd) zostały wygeerowane za pomoca takiego kodu:
  1. <?php
  2. $klasa=$_POST['lista_klas'];  
  3. $przedmiot= $_POST['lista_przedmiotow'];
  4. $i=1;
  5.  
  6.  echo '<fieldset>';
  7.  echo '<legend>'.$klasa.'&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;'.$przedmiot.'</legend> <br />';
  8.  echo '';
  9. for($spacja=1;$spacja<100;$spacja++)
  10. {
  11.  echo'&nbsp;';
  12. }
  13.  echo 'Oceny';
  14.  
  15.  
  16.  echo'<form method="POST">';
  17.  require "./konekt.inc"; //wypisanie listy uczniów wybranych z formularza po lewej stronie okna
  18.  $q = mysql_query("SELECT id, uczen_id, imie, nazwisko FROM uczniowie WHERE klasa='$klasa' ORDER BY 'nazwisko'");
  19.  
  20. echo'<table border="0">';  //dane pobrane z bazy wyświetlane za pomocą tabeli
  21.  while($row = mysql_fetch_assoc($q))
  22.  {
  23. echo'<tr>';
  24.  echo'<td width="25px">'; echo$i.'. '; echo'</td>';
  25.  echo '<td><input type="checkbox" name="$row["$i"]" value="0" /"></td>';
  26.  echo '<td width="325px" ><b>'.$row["nazwisko"].' '. $row["imie"].'</b></td>';
  27.  echo '<td><input type="text" name="ocena" style="width: 50px; right:100;"><BR /></td>';
  28.  $i++;
  29. echo'</tr>';
  30.  }
  31. echo'</table>';
  32. echo '<BR />';
  33. echo'<input type="submit" value="Dodaj oceny" name="dodaj_ocene" style="background-image: url(../obrazy/guzik.gif); font-weight:bold;" />';
  34. echo'</form>';
  35.  
  36. echo '</fieldset>';
  37.  
  38.  
  39. if($_POST["dodaj_ocene"])
  40. {
  41. $xxx = mysql_query("INSERT INTO oceny VALUES('1111', 2,2)");
  42.  
  43. }
  44. ?>

Ogólnie chodzi o wstawianie ocen uczniom. Problem polega na tym w jaki sposób w zapytaniu sql zidentyfikować która ocena przypadła któremu uczniowi. Każdemu uczniowi przy tworzeniu przypisywany jest unikatowy identyfikator. Aha i jeszcze jest taki problem że po wciśniętu przycisku dodaj_ocene podany w kodzie insert nie działa a strona znika (strona jest icludowana do div-a na innej stronie). Mam nadzieje, że niezbyt zawile to wytłumaczyłem wstydnis.gif
Dzieki za pomoc Pzdr

// ~batman
// dodałem poprawny bbcode. następnym razem zapoznaj się z możliwościami forum oraz regulaminem
potreb
Dodaj bbcode php i pogadamy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz też się bawię w moderatora?
batman
1. Wchodzisz na forum.
2. Szukasz interesującego Ciebie tematu.
3. Pierwsze 10 odpowiedzi to: "Dodaj bbcode php i pogadamy"
4. Człowieka szlag trafia.

Od tego są moderatorzy i opiekunowie, by takich rzeczy pilnować. A jeśli nie jest się ani opiekunem, ani moderatorem, to zamiast robić śmietnik, należy zgłosić niepoprawny post. Zresztą, Ty też nie należysz do orłów. Przed chwilą usunąłem post zawierający jedynie "uśmieszek".

EOT

edit
Przed chwilą był tu post polemizujący z moimi komentarzami.
piotrooo89
  1. <?php
  2. echo'<form method="POST">';
  3. ?>

tu daj
  1. echo'<form method="POST" action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" >';

i możesz użyć mysql_insert_id do odczytania ostatnio wstawionego, a mając id zrobisz co zechcesz.
natomiast
Nie chce z nikim tu polemizować ani się kłócic bo nie mam na to czasu. Jeżeli jest ktoś kto może mi pomoć to będe mu wdzieczny jeżeli nie to trudno tiredsmiley.gif Nie jestem programistą php i nie mam okazji bywac tu zbyt czesto. Czasami musze coś zrobić i tyle a wydaję mi się, że po to tego typu fora są. Jeśli programista php znajdzie sie w sytuacji, że bedzie musiał np skonfigurować rutery w sieci czy coś takiego to wątpie że najpierw pójdzie na kursy Cisco, dokształci się a następnie zrobi to co mał zrobić. Dzieki piotrooo89 za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.