Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak najprościej zrobic automatyczne logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grattz
Chciałbym na początek coś prostego. Szukałem na forum ale tam są zbyt skomplikowane skrypty.
Na razie logowanie na mojej stronie jest prościutkie.
Zaczynam sesje a potem przypisuje jej wartość $_SESSION['zalogowany']==true
Nie zależy mi na razie na bezpieczeństwie.
Jak zrobić żeby ciasteczko nigdy nie traciło ważności i żeby ktoś po ponownym włączeniu przeglądarki nie musiał znów wpisywać loginu i hasła na mojej stronie.
webdice
Informacje o ciastkach znajdziesz w manualu. Co do automatycznego logowania, tworzysz po zalogowaniu ciastko z ID użytkownika, gdy użytkownik wejdzie ponownie na stronę sprawdzasz czy ciastko istnieje, jeśli tak ustawiasz wartość true dla sesji.

Co do w/w wspomnianego ID, musisz jeszcze w sesji trzymać ID użytkownika, aby go odpowiednio zidentyfikować.
grattz
Sory... a jak sie sprawdza czy ciasteczko o określonej nazwie istnieje i czy w nim jest jakaś określona wartość ?
nospor
$_COOKIE - tablica ciastek. I wszystko jasne smile.gif

ale o tym rowniez masz napisane w linku co dostales wczesniej...
grattz
Dzięki. Teraz zajarzyłem ze to tablica.
mosqi83
Cytat(grattz @ 3.06.2008, 19:27:52 ) *
Nie zależy mi na razie na bezpieczeństwie.

Ale na przyszłość trzymaj w ciastku dodatkowo np. jakiś hash unikalny dla użytkownika, bo jeśli ID użytkowników będą kolejnymi liczbami to każdy będzie się mógł w łatwy sposób zalogować bez podawania loginu i hasła smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.