elfik
4.06.2008, 21:57:09
Witam,
z góry przepraszam jeśli wybrałam zły temat....
Przedstawiam mój problem:
Zrobiłam formularz w scribusie w formacie pdf. Kiedy otwieram go adobe readerem dostaję informację, że nie mogę zapisać uzupełnionego formularza, a jedynie jego "szkielet" i jeśli chcę wypełniony formularz muszę go sobie wydrukować. Mi jednak nic po wydrukowanym formularzu, bo oddaję go na pracę zaliczeniową z informatyki w postaci cyfrowej i tam wszystko musi grać.
Chodzi mi tylko o możliwość zapisania uzupełnionego formularza na dysku.
Szukałam rozwiązania w różnych opcjach scribusa jednak nie mogę nic takiego znaleźć. Byłabym na prawdę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
simperium
5.06.2008, 10:21:39
nie sądzę, by php jeszcze obsługiwało taką opcję, choć mogę się mylić.
Na pewno to czyni program o nazwie: Adobe LiveCycle Designer 8.0. (instaluje się w raz z indesignem, w wersji trial CS3 śmiga bez żadnych ograniczeń przez 30dni) tworzy on plik PDF, gdzie można właśnie przygotować formularze, poczym zapisuje do pdfa. Zwykły pdf od tego z adobe live cycle różni się tym, że w tym livecycle'owym jest link SEND E-MAIL po kliknięciu którego tworzy się plik xmlowy zawierający to, co zapisałeś w formularzach tego pdfa.
By stworzyć plik pdf, który po uzupełnieniu danych pozwoli się zapisać jako pdf?
Widziałem kiedyś taki program, ale właśnie: był to program zewnętrzny, sam zaś pdf? nie znam takiego przypadku.