Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Sortowanie tabeli piłkarskiej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam,
Mam taki problem i liczę na waszą pomoc o ile jest to możliwe. Chcę posortować tabelę według takich wytycznych... Najperw aby sortowało według punktów (to wiem), a jak conajmniej dwie drużyny miały taką samą ilość punktów to żeby kolejność tych drużyn zależała od bezpośredniego wyniku i tego już nie wiem jak zrobić.

Mam tabelę o nazwie `tabela` i w niej zapisują mi się id_druzyny, liczba punktów, l. zwycięstw, remisów, porażek, l. bramek strzelonych i straconych. Oraz tabelę z wynikami `wyniki` a w niej kolumny z id_gospodarz, id_gosc, bramki_gospodarz oraz bramki_gosc.

I jak można posortować te drużyny jak mają tą samą ilość punktów według bezpośredniego meczu??

Jeśli jest ktoś w stanie pomóc to bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Puzi
To co mi napisał erix to zą zwykłe sortowania... Ale i tak o to mi nie chodziło...
JoShiMa
Żeby móc po czymś posortować to musisz mieć to w bazie. Jeśli chcesz sortować w zależności od "od bezpośredniego wyniku" to gdzie masz te dane?
Puzi
A więc tak:
w tabeli `tabela` mam kolumny z takimi danymi:
-id_druzyny,
-liczba_rozegranych_meczy,
-punkty
-liczba_zwycięstw,
-liczba_remisów,
-liczba_porażek,
-bramki_strzelone,
-bramki_stracone.
I te dane automatycznie mi się dopisują po każdej rozegranej kolejce.

Jeszcze mam tabelę z wynikami o nazwie `wyniki` a w niej kolumny:
-id_mecz,
-id_gospodarz,
-id_gosc,
-br_gospodarz,
-br_gosc.
Tu dane sobie wpisuje przez formularz.
JoShiMa
No to zrozumiałam, ale po czym Ty właściwie chcesz sortować (chodzi mi o to dodatkowe kryterium), bo dla mnie nie jest to jasne.
Kocurro
Dawno dawno temu na forum ktoś zaprezentował takie zapytanie - ono było mocno rozbudowane bo w pełni obsługiwało zasady fify czy jakoś tak.

W skrócie - musisz podać jaka to baza (MySQL, Postgresql) a Ci pomogę.

pozdr.
Puzi
Aktualnie sortuje mi tabelę wedłyg punktów a jeśli dwie drużyny mają taką samą ilość punktów to sortuje mi według bilansu bramek. I używam takiego zapytania do bazy danych:
Kod
$tresc_zapytania = "SELECT * FROM `tabela` ORDER BY punkty DESC, (br_strzelone - br_stracone) DESC";

A chcę aby sortowało mi według punktów, a jeśli conajmniej dwie drużyny mają taką samą ilość punktów to żeby sortowało mi według bezpośrednich meczy.
Czyli na przykład mam tabelę a w niej:
Lp.__Nazwa dryzyny___Punkty___Bilans
3.___Dryzyna XXX______3_______5
4.___Druzyna ZZZ______3_______2

A w bezpośrednim meczu tych drużyn był wynik:
Drużyna XXX - Drużyna ZZZ 1:3

Więc ta tabela jest błędna...
Pozycja tych drużyn powinna być odwrotna

Jest to baza MySQL... będę Ci bardzo wdzięczny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.