Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Obrazkowe obramowanie tabelki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Witam, ja zrobić w htmlu bądź css, żeby obramowanie tabelki było obrazkiem (wys. 1px, szer. chyba z 4px - wys. zależna od wielkości tabelki) + do tego jeszcze obrazkowe zaokrąglony narożnik. Proszę o pomoc winksmiley.jpg
Shili
Da się, ale jest z tym kupa roboty.
tbody na przykład daj tło, powtarzające się w poziomie z imitacją po obu stronach obrazkowego obramowania.
tbody możesz mieć wiele w jednej tabeli, ale możesz równie dobrze użyć theader i tfooter - daj im tło z zaokrąglonymi rogami przylegające do góry i do dołu. Jeśli szerokość jest stała, to możesz po prostu zrobić dwa obrazki - jeden góry, drugi dołu.

Z tabelami zwłaszcza tak zakręconymi mam mało do czynienia, jeśli się nie da w ten sposób żeby ustawiać wymienionym elementom tło, to nadawaj je pierwszej komórce, ostatniej komórce, górnym i dolnym komórkom, a górnej-lewej, górnej-prawej itd tło z zaokrąglonymi rogami.
Pride
Może się myle, ale... Tego raczej nie da rady zrobić samym html/css.
help_mee
lepiej już ułożyć to z komórek które otaczają środek a'la:
  1. <tr>
  2. <td>narożnik1</td>
  3. <td>tło obramowanie górne</td>
  4. <td>narożnik2</td>
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <td>tło obramowanie boczne</td>
  8. <td>Tu tresc</td>
  9. <td>tło obramowanie boczne</td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td>narożnik3</td><td>tło obramowanie dolne</td><td>narożnik3</td>
  13. </tr>

dopasować odległośći
erix
Tfu, tfu, tfu! Znowu tabelkowe laye?!

Tabela, to tabela. Ubierz ją w kilka dodatkowych divów i tam narożniki wciskaj. Ja robię na narożniki cztery <span />y i umieszczam razem z tabelą w jednym <div /> (tylko, że span na końcu). position: relative dla div i absolute na spanach i przyklejasz odpowiednimi wartościami (top, right, bottom, left). Na tej bazie już można kombinować. ;]

Jest jeszcze generated content :before i :after ale chyba tylko Opera prawidłowo je obsługuje (Fx 2 wciska je wewnątrz obiektu, a IE wcale; w nim trzeba kombinować z expressions).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.