Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyspieszenie dzialania serwisu pod IE7
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
prokicki
Witam!
Napisalem strone wspolna-flaszka.pl
jednak jest widoczna roznica w szybkosci przwijania pomiedzy IE7 a opera i firefoxem,
w IE7 trwa to wolniej no i mam pytanie, prosze o osoby ktore sie perfekcyjnie znaja na sprawie o
doradzenie ktory konkretnie element w kodzie czy grafice powoduje wolniejsze dzialanai w ie.
I co na co poprawic.

pozdrawiam
nithajasz
O staaary strona na tabelkach ^^

http://osiolki.net/tabelki/everything.html <- zerknij smile.gif

A co do szybkości, to kwestia leży chyba w przeglądarce. Co prawda różne testy różnie to pokazują ale moim zdaniem IE i tak jest wolniejsza niż FF czy Opera...
mike
Szybkość renderowania (pokazywania), przewijania i ogólnie obsługi strony przez przeglądarkę zależy przede wszystkim od silnika przeglądarki (na to nie wpłyniesz) i od kodu, który jej dostarczysz.

Jak myślisz czy księgowa znajdzie coś i przyswoi szybciej w posegregowanym archiwum czy na stercie śmieci?
No właśnie, ...

Twoja strona to sterta śmieci. Przepisz ją od podstaw, uwzględniają semantykę elementów, które stosujesz. Inaczej mówiąc pozbądź się tych tabelek i napisz tą stronę "na divach"
prokicki
czyli to napisanie od nowa to zmiana tabel na divy ? tylko czemu forefox i opera bardzo ladnie z tym chodza?
A jak zamienie obecne divy na tabele (bo to latwiej) bedzie lepiej?
mike
Zmian ana diwy to tylko slogan.
Chodzi o to by strona była lżejsza, żeby było mniej znaczników i niepotrzebnych śmieci, które utrudniają renderowanie strony. Przejście na przysłowiowe divy, czyli przepisanie kodu strony odchudzając go pomoże znacznie.
A czemu IE działa gorzej? No cóż, ... biggrin.gif No to gorsza przeglądarka. FF i Opera jakoś sobie widać radzą ze śmietnikiem :-)
nithajasz
Czytałeś to co dałem w linku?

Tabele służą do przedstawiania danych tabelarycznych. Struktura strony nie jest ani daną tabelaryczną ani czymś co powinno być przedstawiane za pomocą tabel.

Istnieje masa znaczników (tagów) na podstawie, których buduję się stronę a do takich należą między innymi divy, które są odpowiedzialne za ustawienie bloków na stronie.

Przykładowo :

1. <div id="top">HEADER</div>
  2. <div id="menu">MENU</div>
  3. <div id="footer">FOOTER</div>

Jeszcze raz na tabelkach ston się już nie robi!
prokicki
dobra zaczne ja powoli przpisywac tego motlocha (ie) uzywa masa osob sad.gif teraz to i tak jest super, wczoraj wywalalme mase elementow biblioeki YUI, pod IE to byla masakra, odswiezanie strony po cm przewinięcia

na poczatek przerobie strone glowna (szablon) i kody dotyaczce boxow bez wglebiania sie w ich tresc

Problem został rozwiazany (dziekuje za podanie tej strony, tam wyczytalem o masakrze prz malutkim powtarzajacym sie elemencie
w tabeli no i olsnilo mnie ze ja przeciez wewnatrz i malych i duzych boxow mialem malutki bialy powtarzajacy sie kwadracik (obrazek) jako tlo, zmienilem to na biale tlo (kolor) i smiga na ie), niemniejjednak w wolnych chwilach bede zmieniac na divy,pozdrawiam

P.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.