Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] trwała zmiana kodowania pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slawek_master
witam
mam dosc dziwny problem

zmieniałem kodowanie plikow z win na iso za pomoca programu ked

wszystko było by wporządku gdyby nie fakt ze po zapisaniu zmian w kodowaniu, jak go otworze to znowu pokazuje ze jest to plik win mimo iz zapisalem go jako iso, nie mam pojecia dlaczego, bo dzieje sie tak tylko w jednym podkatalogu , w innych wszystko dziala poprawnie
.radex
Na to raczej nie ma konkretnej odpowiedzi. To jest tak trywialna rzecz, że na 99% Ty zawiniłeś. Podaj krok, po kroku co zrobiłeś, aby zmienić kodowanie, to byćmoże będzie wiadomo, co zrobiłeś źle.

Pozdrawiam.
slawek_master
1 - wlanczam ked
2 - otwieram plik
3 - naciskam "f4" i wybieram na iso
4 - zapisuje zmiany

robie to juz dosc dlugo i zawsze dziala
a w tym przypadku zapisuej zmiany, otwieram ponownie ten plik i jest kodowanie win a ni iso

zmiany na utf-8 dziala , ale nei dziala na iso :/
jerry89
Witam, moze odkopuje nieco, ale mam ten sam problem, masakra exclamation.gif! Wszytsko robie tak jak zawsze i tym razem zmiana kodowania nie dziala... znów pojawia się "stare" kodowanie.

PRzeczytałem dokumentację keda i znalazłem:
Kod
W jaki sposób sprawić, by kED prawidłowo rozpoznawał kodowanie nie tylko w plikach (X)HTML?
Prostym sposobem na to, by kED prawidłowo rozpoznawał system kodowania polskich znaków jest umieszczenie w dokumencie polskich znaków, określenie strony kodowej (menu Plik-Zmień stronę kodową) i zapisanie tak stworzonego pliku.

Jeśli podczas otwierania tak stworzonego dokumentu kED nieprawidłowo określa kodowanie (np. sygnalizuje ISO zamiast UTF-8, należy dodać do dokumentu komentarz, w którym znajdą się WSZYSTKIE polskie litery, np. dla skryptów PHP:

/* ĄĆĘŁŃÓŚŹŻąćęłńóśźż */
Po ustawieniu właściwej strony kodowej i zapisaniu takiego pliku nie powinno być już więcej żadnych problemów z automatycznym rozpoznawaniem kodowania.

Mi to pomogło, polecam!!
Pilsener
Nie prościej spróbować innego programu? Jets tego masa, np. "grzegrzółka" (nawet nie wiem, jak się to pisze)
golaod
Prosta sprawa. Ked ma wbudowane sprawdzanie pliku pod kątem znaków specjalnych. Jeśli takowych nie ma, nie konwertuje pliku do innego kodowania i zostawia win. Wystarczy dodać jakiś polski znak (np. w komentarzu) lub po prostu w tekście przy echo lub czymś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.