z PHP narazie raczkuje więc prosze o pomoc, próbuje stwrzyć swój własny CMS - przy pomocy róznych książek, i mam taki problem:
W jednej książce są ładnie napisane funkcje do łaczenia się z bazą, wykonanie zapytania, i zwracania wyniku. Tylko jest mały problem bo ten CMS jest troche inaczej zrobiony niż ja chciałbym, więc próbowałem to inaczej zrobić ale nie moge jakoś rozpracować jak działają te funckje.
I tu moja prośba, poniżej wkleje te funkcje - i prosiłbym o podpowiedz jak je wywołać i wyświetlić wyniki zapytania.
<?php function ConnectDB($HostDB,$LoginDB,$PasswordDB) { { return TRUE; } else { return FALSE; } } function SelectDB($NameDB) { { return TRUE; } else { return FALSE; } } function QueryDB($ZapytanieDoBazy) { if($WynikZapytania) { return TRUE; } else { return FALSE; } } function PokazBlad() { $ErrorDB = 'Nazwa: '.$Blad['text'].' Numer: '.$Blad['number']; return $ErrorDB; } function QueryResultDB() { { $QueryRezultDB[] = $wiersz; } return $QueryRezultDB; } function RowsDB() { return $RowsDB; } ?>
RowsDB = Pobieranie ilości
QueryRezultDB = pobranie wyniku zapytania
QueryDB = wykonanie zapytania
Przykładowe zapytanie:
SELECT * FROM tabela
Przypuścimy ze są trzy kolumny w tej tabeli: Imie, Nazwisko, Wiek.
jak po koleji wywołąć te funkcje oraz jak pobrać i wyświetlić dane z tej tabeli, żeby wyświetliło: Jan Kowalski 30
z góry dziękuje za każdą pomoc!